Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2022,
22.26

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

176

Natisni članek

ministrstvo UKOM Robert Golob vlada

Sreda, 8. 6. 2022, 22.26

1 leto, 10 mesecev

Seznami "za odstrel" so pripravljeni. Jasno je, kaj bo z njimi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

176

Janez Jansa in Robert Golob | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ministrstva so imela do torka čas, da vladi Roberta Goloba dostavijo seznam javnih uslužbencev, ki so se od 1. 1. 2020 zaposlili, napredovali ali pa bili premeščeni. Ker je sezname že komentirala Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in ugotovila, da gre za informacije javnega značaja, smo vlado Roberta Goloba zaprosili, da nam jih posredujejo. Ker je v javnem interesu, da jih javnost vidi.

"Izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev je ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks kadrovanja," je dejal Dragan Barbutovski, direktor Ukoma, in dodal, da če bo ugotovljeno, da obstaja vzorec tovrstnih praks, bo ta praksa sanirana s strokovno utemeljenimi sistemskimi rešitvami. Cilj teh rešitev je ponovna profesionalizacija državne uprave.

Povedal je, da bo ministrstvo za javno upravo na osnovi prejetega gradiva pripravilo končno poročilo. 

Javnost bodo seznanili, ko se bo vlada seznanila s končnim poročilom

"Ko se bo vlada seznanila s končnim poročilom, bo z ugotovitvami tega poročila seznanila tudi javnost," so zavrnili našo prošnjo na uradu vlade za komuniciranje. Ker pa gre za informacije javnega značaja, tako je dejala Mojca Prelesnik, smo od vlade zahtevali dostop do seznamov po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Sezname bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

"Izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev je ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks, in to potem ustrezno sanirati," so še zapisali pri Ukomu, kjer tudi trdijo, da ni namera vlade, da bi pavšalno spreminjala kadrovske poteze, opravljene od 1. 1. 2020 do 1. 6. 2022, in po nepotrebnem izpostavljala javne uslužbence.

Gregor Virant: Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma
"Takšen sklep nima ne pravne podlage ne smisla. Kaj pa bodo ministri počeli s takimi seznami? Če obstajajo sumi o nepravilnostih v postopkih zaposlovanja, lahko minister aktivira službo za notranjo revizijo ali pokliče upravno oziroma proračunsko inšpekcijo. Če so na ministrstvu uslužbenci (iz kateregakoli obdobja), ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jih lahko ministrstvo po relativno preprostem postopku odpusti. Seveda pa minister ne more že prvi dan vedeti, kdo slabo dela. Poleg tega se minister ne ukvarja z vsakim zaposlenim na ministrstvu, obstaja struktura menedžmenta, v kateri ima vsak svojo vlogo. Ti seznami imajo zlovešč prizvok revanšizma in so slab začetek dela nove vlade, pa tudi odraz neznanja."

Gregor Virant
Novice Gregor Virant: Sem naravnost zgrožen. To naznanja neke čudne čase.
Robert Golob. Marjan Šarec.
Novice Reševanje LMŠ: prižgali zeleno luč za preživetje pri Golobu
Ne spreglejte