Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2024,
21.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,40
Slovenija severni sij

Natisni članek

Sobota, 11. 5. 2024, 21.03

2 meseca, 1 teden

Severni sij nad Slovenijo tudi nocoj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,40
Severni sij | Po podatkih ameriške službe je bil petkov vihar, ki se je začel nekaj po 18. uri po srednjeevropskem času, največji po oktobru 2003. | Foto X/@LaraDCookie

Po podatkih ameriške službe je bil petkov vihar, ki se je začel nekaj po 18. uri po srednjeevropskem času, največji po oktobru 2003.

Foto: X/@LaraDCookie

Zemljo je v petek dosegel najmočnejši Sončev vihar po letu 2003, zaradi katerega je bilo v številnih delih sveta od Tasmanije do Velike Britanije mogoče videti severni sij, je sporočila ameriška služba za opazovanje vremena (NOAA). Severni sij je bil minulo noč viden tudi v številnih krajih po Sloveniji, enako pa bo tudi nocoj.

Geomagnetni vihar je bil pete stopnje na petstopenjski lestvici, kar je stopnja, ki je označena kot ekstremna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Petkov vihar je bil največji po oktobru 2023

Po podatkih ameriške službe je bil petkov vihar, ki se je začel nekaj po 18. uri po srednjeevropskem času, največji po oktobru 2003. Viharji, ki lahko povzročijo motnje v delovanju satelitov ter električnih omrežij, so sicer napovedani tudi za prihodnje dni.

Iz več delov sveta so minilo noč poročali o spektakularnem severnem siju. Tega je bilo mogoče opazovati tudi iz Slovenije.
Severni sij
Novice Tako izgleda severni sij nad Slovenijo: poglejte te lepe fotografije
Severni sij
Novice Nebo nad Slovenijo je zažarelo

Geomagnetni vihar ali geomagnetna nevihta je pojav, pri katerem se pod vplivom močnejšega in bolj dinamičnega sončevega vetra Zemljino magnetno polje stisne, zmanjša in spreminja, so v petek zapisali na strani www.severnisij.si.

Med geomagnetnim viharjem se obroč polarnega sija razširi, zato je polarni sij viden dlje od polarnih območij proti ekvatorju. Močnejša, kot je geomagnetna nevihta, dlje proti ekvatorju je viden polarni sij.

Severni sij je svetloba, ki jo oddajajo atomi in molekule v ozračju po trku z nabitimi delci iz sončevega vetra. Pojavlja se v nekaj značilnih barvah, pri čemer je najpogostejša barva zelena. Ta je tipična na severu na Arktiki, Islandiji in v Skandinaviji.

Najmočnejši geomagnetni vihar se je zgodil septembra 1859 

Najmočnejši zabeleženi geomagnetni vihar v zgodovini, znan kot Carringtonov dogodek, se je sicer zgodil septembra 1859. Poimenovali so ga po britanskem astronomu Richardu Carringtonu. Vihar je takrat povzročil številne električne udare na telegrafskem omrežju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ne spreglejte