Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 4. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vrtec

Sreda, 16. 4. 2014, 10.21

8 let

Šest nasvetov, ko vaš otrok ostane brez vrtca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aprila starši dobivajo odločbe o vpisih v vrtce. Kaj storiti, če vaš otrok izpolnjuje pogoje, vendar mesta v vrtcu ni dobil?

Izpolnjujete dva osnovna pogoja? - Otroke v vrtce sprejemajo septembra, takrat mora malček dopolniti 11 mesecev. Marca, ko ste oddali prošnjo, je moral otrok dopolniti najmanj pet mesecev. - Prošnjo za vrtec ste oddali pravilno in pravočasno.

Dejstvo je, da je vsak razpis odvisen od posameznega vrtca, kjer bodo tudi dodatno pojasnili, po kakšnem kriteriju so otroke sprejemali. Zakon sicer pravi, da mora občina, če brez mesta v vrtcu ostane za več kot en oddelek otrok, zanje poskrbeti, vendar je praksa drugačna in brez varstva v večini občin ostane več kot za en oddelek otrok.

Kakšne so možnosti, če vaš otrok ni bil sprejet v vrtec?

1. Napišete lahko pritožbo, ki naj bo pravilno sestavljena in utemeljena. Pazite na rok oddaje pritožbe.

2. Če je vaš otrok v čakalni vrsti visoko, obstaja možnost, da nekateri starši otroka v vrtec ne bodo vpisali, ker so se vpisali v več vrtcev in se za vašega niso odločili. Žal ti podatki niso na voljo in bodo znani šele tik pred dejanskim vpisom.

3. Pozanimajte se, ali so morda prosta mesta v vrtcih v sosednjih krajih. Nekatere občine vseh mest niso zapolnile in občina v takem primeru krije sorazmerni delež zneska, ki je enak, kot če bi bil otrok vpisan v vrtec v občini, kjer stanujete.

4. Nekatere občine so uvedle subvencije za tiste otroke, ki mesta v vrtcu niso dobili. Občina Domžale po besedah ravnateljice vrtcev Domžale Jane Julijane Pirman to že izvaja. Mesečni znesek v višini sto evrov prejmejo tisti starši, katerih otroci so na čakalni listi in niso zavrnili ponujenega prostega mesta.

5. Iskanje varstva za otroka: če se odločite za zasebni vrtec, bo občina krila 80 odstotkov zneska, kot bi ga krila, če bi bil otrok vpisan v javni vrtec.

6. Iskanje varstva: če imate možnost, da otroka pazite sami ali pa vaši sorodniki, bo to verjetno najcenejša možnost, dokler mesta v vrtcu ne dobite.

Končni podatki za letošnje leto še niso znani Za šolsko leto 2014/15 postopki še niso končani. Podrobni podatki, ki bodo vključevali tudi končne izračune o vključenosti, bo statistični urad objavil 25. maja, ko bodo znani tudi končni rezultati o številu sprejetih in morebiti odklonjenih otrok.

V predšolsko vzgojo in izobraževanje v vrtcih je bilo sicer konec lanskega septembra vključenih 83.700 otrok, kar je skoraj 76 odstotkov vseh otrok v starosti od enega do petih let.

Na statističnem uradu še pojasnjujejo, da se je končalo obdobje naglo naraščajočega vpisa otrok v vrtce, ki je bilo značilno v letih od 2007 do 2011. Že dve leti zapored opažajo, da se število v vrtce vpisanih otrok ne povečuje več tako skokovito kot v prejšnjih letih.

Kot razloge pa navajajo upadanje števila rojstev, zasedenost vrtčevskih zmogljivosti in manjšo vključenost v vrtce najmlajših otrok, starih do dveh let.

Ne spreglejte