SiolNET. Novice Slovenija
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Senatni odbor ZDA zaslišal kandidatko za veleposlanico v Sloveniji

1,05

termometer

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani |  | Foto: STA
Foto: STA

Kandidatka za novo veleposlanico ZDA v Sloveniji, podjetnica in humanitarna aktivistka Lynda Blanchard, je v četrtek prestala zaslišanje v odboru za mednarodne odnose ameriškega senata. V svojem nastopu je Slovenijo označila za zanesljivo partnerico ZDA in pomembno regionalno silo pri uveljavljanju demokratičnih reform v balkanskih državah.

Obljubila je, da bo neutrudno delala v imenu Američanov in v prid okrepitve odnosov s prijateljsko in zavezniško državo, piše v njeni izjavi, ki je objavljena na spletni strani odbora.

"Zavedam se, da ob prihodu v Slovenijo ne bom strokovnjakinja," je dejala. Dodala je, da se je pripravljena učiti od strokovnjakov v državi, kamor jo bodo napotili. To se je namreč naučila iz preteklih izkušenj v tujini, je pojasnila.

Med strokovnjaki, na katere se namerava opreti ob prihodu v Ljubljano, je naštela uradnike na ameriškem veleposlaništvu, slovenske vladne predstavnike, poslovneže, akademike in druge.

Pohvalila sprejete stroge ukrepe v boju proti trgovini z ljudmi

Med drugim je izpostavila, da si je Slovenija, čeprav je mlada država, že zagotovila izjemen sloves na področju mednarodnega sodelovanja. V okviru zveze Nato pa so slovenski vojaki podpirali ameriški misiji v Afganistanu in Iraku.

Pohvalila je tudi, da je slovenska vlada sprejela stroge ukrepe v boju proti trgovini z ljudmi, slovenske institucije pa so varuhi državljanskih svoboščin in promovirajo človekove pravice doma in po svetu.

Brent Hartley Novice Veleposlanik ZDA Hartley bo sredi julija končal mandat

Blanchardova bo zamenjala Brenta Hartleya

V svoji izjavi je med drugim še dejala, da se zaveda, kako pomemben je položaj ameriškega veleposlanika v Ljubljani tudi za prvo damo Melanio Trump.

O potrditvi Blanchardove na položaj veleposlanice v Ljubljani mora odločati še senat.

Po senatni potrditvi bo Blanchardova v Sloveniji zamenjala Brenta Hartleyja, ki je v Slovenijo prišel februarja 2015 in je redni triletni mandat sklenil sredi julija. V vmesnem času veleposlaništvo vodi začasni odpravnik poslov Gautam Rana.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin