Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
9.51

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

smeti ARSO Ministrstvo za okolje in prostor odpadki

Petek, 22. 6. 2018, 9.51

5 let, 9 mesecev

Sekcija za odpadno embalažo ministrstvu očita nezakonito ukrepanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Smeti. Komunala. Zabojnik za smeti. | Foto STA

Foto: STA

Članice sekcije za odpadno embalažo GIZ - Skupne sheme pri GZS ukrep okoljskega ministrstva, ki je večini družb za ravnanje z odpadno embalažo spremenil okoljevarstvena dovoljenja, označujejo za nezakonit ukrep in menijo, da gre za kratkoročni izhod v sili. Rešitev vidijo v zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže.

Ministrstvo za okolje in prostor je družbam za ravnanje z odpadno embalažo s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja naložilo prevzemanje večjih količin odpadne embalaže od tistih, ki so jih na trg dale njihove stranke in za katere prejmejo plačilo, so zapisali v sekciji za odpadno embalažo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

V omenjenih družbah pravijo, da jih bo večina, ki so prejele spremenjena okoljevarstvena dovoljenja, odpadno embalažo ponovno začela prevzemati v presežnih količinah, hkrati pa bodo primorane uporabiti vsa pravna sredstva za zagotovitev zakonitega in enakopravnega delovanja.
državni zbor parlament
Novice Tvegana igra Milana Brgleza

Predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo opozarjajo, da sistem ne deluje, na kar opozarjajo že desetletje. "Ministrstvo v tem času ni storilo popolnoma nič, da bi se odpravilo nezakonitosti in neskladja, zdaj pa s prstom kaže na družbe za ravnanje z odpadno embalažo," so v skupni izjavi zapisale članice sekcije.

Rešitev v takojšnji zagotovitvi sredstev

Ocenjujejo, da je ministrstvo za okolje oz. agencija za okolje (Arso) odločbe o spremembi okoljevarstvenih dovoljenj izdala kot kratkoročni izhod v sili, s katerim po njihovem mnenju poskušajo na "nezakonit način in z grožnjo represije" zagotoviti delovanje sistema. "Hkrati so brez kakršnihkoli predlogov za sistemske, dolgoročno vzdržne rešitve," so še dejali predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice Jelinčič: Cerar mi je grozil, prijavil sem ga policiji

Rešitev vidijo v takojšnji zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže in v vzpostavitvi transparentnega ter zakonitega sistema v panogi ravnanja z odpadno embalažo. "To med drugim pomeni uvedbo tehtanja, koliko posamezne vrste odpadne embalaže zbere posamezni izvajalec javne službe in koliko te odpadne embalaže prevzame posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo, ter mehanizmov, ki omogočajo, da te družbe prejmejo odpadno embalažo, iz katere niso izločene koristne vrste odpadne embalaže in ki ne vsebuje smeti," so poudarili.

Ne spreglejte