Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
9. 9. 2016,
11.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

telefon nasvet

Petek, 9. 9. 2016, 11.58

6 let, 6 mesecev

Zaigrani prizori realnih stisk

Sedemdeset metrov telefonov, ki pričajo o stiskah Slovencev #video #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
samarijan telefon | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Brezplačni zaupni telefon Samarijan je na Slovenski cesti pripravil inštalacijo z mizami v dolžini 70 metrov, na katerih so telefoni. Kdor dvigne slušalko, lahko sliši zaigran posnetek realne stiske klicateljev.

Samarijan je brezplačni 24-urni zaupni telefon za pomoč v duševni stiski, ki deluje s pomočjo prostovoljcev. Dan pred svetovnim dnem preprečevanja samomora je Samarijan pripravil okroglo mizo o stiskah, na katere danes opozarja tudi prostorska inštalacija.

Na Slovenski ulici je na ogled 70-metrska kompozicija miz, na katerih so telefoni. Če mimoidoči dvignejo slušalko, lahko slišijo zaigran prizor stisk, zaradi kakršnih ljudje potrebujejo in iščejo pomoč. "Zavedamo se svoje odgovornosti do vsakega posameznika, ki se je odločil, da pokliče na Zaupni telefon Samarijan. Čeprav izhajamo iz različnih okolij in življenjskih okoliščin, nas delo na zaupnem telefonu združuje v enotnem cilju – biti na voljo posamezniku v stiski in s tem prispevati svoj kamenček pri soustvarjanju skupnega dobrega," sporočajo iz Samarijana.

Pri Samarijanu so v 20 letih delovanja opravili že več kot pol milijona pogovorov s posamezniki v stiski v skupni dolžini 160.000 ur, pri tem pa opravili več kot 300.000 prostovoljskih ur, poroča STA. Trenutno je aktivnih 220 usposobljenih prostovoljcev.

"Nismo heroji, ampak včasih rešimo košček sveta nekomu. S pozornim poslušanjem in čutečim srcem," je ob robu okrogle mize, ki jo je o stiski in oblikah pomoči v slovenskem prostoru priredilo društvo, dejala predsednica Magdalena Škerl. Dodala je, da je stiska postala del našega vsakdana, v drugačnih dimenzijah jo doživlja prav vsak.

Fotozgodba prostorske inštalacije:

Inštalacija bo na ogled do 18. ure. | Foto: Ana Kovač Inštalacija bo na ogled do 18. ure. Foto: Ana Kovač
Na vsakem telefonu je posnet drugačen primer stiske. | Foto: Ana Kovač Na vsakem telefonu je posnet drugačen primer stiske. Foto: Ana Kovač Samarijan je nevladna, neprofitna, humanitarna in prostovoljska organizacija, ki deluje na področju socialnega varstva. | Foto: Ana Kovač Samarijan je nevladna, neprofitna, humanitarna in prostovoljska organizacija, ki deluje na področju socialnega varstva. Foto: Ana Kovač
Osnovno poslanstvo društva je izvajanje programa "zaupni telefon za klic v duševni stiski", ki ga je strokovno verificirala Socialna zbornica Slovenije. | Foto: Ana Kovač Osnovno poslanstvo društva je izvajanje programa "zaupni telefon za klic v duševni stiski", ki ga je strokovno verificirala Socialna zbornica Slovenije. Foto: Ana Kovač
Program izvajajo usposobljeni prostovoljci. Posameznik v stiski ima možnost, da pokliče na brezplačno telefonsko številko 116 123, namenjeno pogovoru z odraslim. | Foto: Ana Kovač Program izvajajo usposobljeni prostovoljci. Posameznik v stiski ima možnost, da pokliče na brezplačno telefonsko številko 116 123, namenjeno pogovoru z odraslim. Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte