Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
18.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor Ljudmila Novak varčevalni ukrepi

Torek, 15. 10. 2013, 18.37

7 let, 12 mesecev

Se obeta sprememba volilne zakonodaje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po ločenih sestankih pri predsedniku republike Boruti Pahorju, so prvaki parlamentarnih strank sklenili, da se bodo o spremembi volilnega sistema in ukrepih za izhod iz krize pogovarjali v novembru.

Predsednik republike Borut Pahor je že v prvi polovici septembra ocenil, da bi bilo neformalno jesensko srečanje predsednic in predsednikov parlamentarnih strank koristno, kot je bilo doslej edino srečanje pri predsedniku republike 14. februarja letos.

Pahorja spodbudila pobuda s strani NSi Dodatno pa ga je k temu spodbudila nedavna pobuda NSi, ki je predsedniku predstavila predlog za "sodelovanje vseh političnih strank pri ključnih ukrepih za Slovenijo". Predsednica NSi Ljudmila Novak se je s Pahorjem sestala minuli teden in že tedaj ocenila, da je predsednik pobudi naklonjen.

Pahor je ločene pogovore s predsednicama in predsedniki parlamentarnih strank opravil v zadnjem tednu dni. Čeprav je prevladalo mnenje, da sprememba volilnega sistema ni prednostna za izhod iz krize, so v pogovorih dosegli soglasje, da na sestanku, ki bo predvidoma novembra, ugotovijo, ali je mogoče doseči zahtevano dvotretjinsko večino v DZ za tako dopolnitev obstoječega proporcionalnega sistema, da bodo imeli volivci odločilen vpliv na dodelitev mandatov posameznim kandidatom.

Taki poskusi v preteklosti brezplodni Več podobnih poizkusov v preteklosti ni prejelo potrebne podpore, so spomnili v predsednikovem uradu. Tokrat pa so po njihovih navedbah sogovorniki večinoma ocenili, da je zlasti v času okrepljenega nezaupanja v politične institucije večja vloga volivca pri izbiri članov parlamenta potrebna in koristna.

Odločitvi, da se to temo uvrsti na jesenski sestanek, je botrovalo dejstvo, da je za spremembe potrebna daljša in zahtevna procedura. Če bi želeli že na naslednjih volitvah voliti po dopolnjenem volilnem sistemu, je to odločitev treba sprejeti kmalu, saj je take spremembe nedopustno uveljaviti neposredno pred samimi volitvami, so še navedli v Pahorjevem uradu.

V strankah so si enotni, da je treba oblikovati soglasje glede ukrepov Predsednici in predsedniki parlamentarnih strank so za to srečanje predlagali tudi druge teme, ki so po njihovem mnenju pomembne za uspešen izhod iz krize. Večinoma je prevladovalo stališče, da je treba oblikovati široko soglasje glede ukrepov, ki naj v obstoječih javnofinančnih okoliščinah omogočijo uspešno gospodarsko okrevanje, ki je temeljni predpogoj za izhod iz krize.

Predsednik bo v pripravah na jesensko srečanje ocenil, ali predlog katere od strank glede tega uživa širšo podporo, ali pa bi si bilo vredno zanjo prizadevati. V prihajajočih tednih bo opravil dvostranske delovne pogovore in pripravil pogoje za morebitne uspešne dogovore na predvidenem srečanju s predsedniki strank, so še navedli v predsednikovem uradu. Kot so še navedli, so udeležbo na srečanju potrdili vsi prvaki strank.

Ne spreglejte