SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se nam bo z novim blokom nuklearke ponovila zgodba TEŠ 6?

4

termometer

 | Foto:
V zadnjem času se spet govori o gradnji drugega bloka nuklearke. V društvu Focus menijo, da bomo drugi blok gradili predvsem za prodajo elektrike tujini, skrbi jih tudi potresna varnost območja.

Mnenja o projektu so, kot vedno, deljena. Medtem ko so krogi v energetiki prepričani o ekonomski upravičenosti in varnosti novega bloka jedrske elektrarne v Krškem, pa imajo več pomislekov predstavniki okoljskih gibanj.

"Drugi blok bo proizvajal elektriko predvsem za tujino" Lidija Živčič iz društva Focus pravi: "Po naši oceni dodatnega jedrskega bloka v Krškem ne potrebujemo. Študije Inštituta Jožef Stefan jasno kažejo, da Slovenija lahko tudi brez dodatnega bloka v Krškem elektriko izvaža. Grožnje investitorjev, da bomo brez dodatnega bloka ostali v temi, so popolnoma neutemeljene." Dodatni blok v Krškem bi po njihovem mnenju proizvajal elektriko predvsem za tujino, mi pa bi nosili tveganja okoljskih nesreč, težave z odlaganjem radioaktivnih odpadkov in finančna tveganja.

Manjša energetska uvozna odvisnost Slovenije V družbi GEN Energija pa po drugi strani poudarjajo, da gre za domač vir energije, ki zmanjšuje energetsko uvozno odvisnost Slovenije. "Jedrska energija je konkurenčen vir energije s sprejemljivo, predvidljivo in stabilno ceno – zaradi tega je seveda konkurenčna tudi na mednarodnih trgih," pravijo. "Vsak produkt, ki je konkurenčen na mednarodnih trgih, pa je smiselno prednostno porabiti doma."

Živčičeva tudi svari, da se nam ponavlja zgodba TEŠ 6. "GEN Energija govori, da bo blok stal čez nekaj let, vendar odločitev o gradnji dodatnega bloka na politični ravni ni sprejeta. Javne razprave o projektu ni bilo, investitorji pa so že izbrali izvajalca. Preden bo lahko javnost spregovorila o projektu, bomo verjetno seznanjeni, da je bilo v projekt vloženega že veliko denarja in ga zato ni mogoče več ustaviti."

Na vrsti je država Po navedbah GEN Energije so do zdaj izdelali idejno zasnovo projekta, prav tako pa so izvedli presojo vplivov gradnje nove elektrarne na ekonomske, družbene in socialne kazalnike v lokalnem in širšem okolju. Med drugim je izdelana tudi strateška presoja vplivov na okolje, poudarjajo v družbi, kjer dodajajo, da je nadaljnji potek projekta odvisen od odločitev, ki jih bo zdaj sprejela država.

Inštitut za jedrsko varnost: Razmislite o drugi lokaciji Predstavnica društva Focus glede same varnosti obstoječega in morebitnega novega bloka elektrarne pravi, da so se v konzorciju, ki je opravljal raziskavo potresne varnosti, strinjali, da tektonska prelomnica v neposredni bližini objekta kaže znake možnosti aktivnosti. "Vendar se niso strinjali o tem, kakšne bi lahko bile posledice te ugotovitve. Zato je francoski inštitut za jedrsko varnost IRSN GEN Energiji poslal individualno mnenje, da naj razmisli o potencialni drugi lokaciji za novo jedrsko elektrarno in opravi dodatne raziskave v zvezi s prelomnico."

V GEN Energiji medtem poudarjajo, da v svetu obstaja veliko lokacij, ki so seizmološko mnogo zahtevnejše, kot je lokacija v Krškem. "Omenjena lokacija je dobro raziskana, poleg tega je obstoječa jedrska elektrarna protipotresno zelo konservativno zasnovana. Enako konservativen pristop z najvišjimi varnostnimi standardi bomo uporabili tudi pri drugem bloku jedrske elektrarne," dodajajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin