Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
18.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SDS pokojninska reforma

Petek, 20. 5. 2011, 18.38

8 let

SDS poudarja, da pokojninska reforma ni kratkoročni protikrizni ukrep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Če ni pogojev za razvoj gospodarskega okolja, če ni investicij in dela, potem služi pokojninska reforma zgolj za zamegljevanje resničnih problemov."

To so se na navedbe Banke Slovenije, Združenja Manager in GZS v zvezi s pokojninsko reformo odzvali v Gospodarskem forumu SDS. Poudarjajo, da pokojninska reforma ni kratkoročni protikrizni ukrep.

"Vsi si želimo, da bi bila Slovenija konkurenčna" "Vsi si želimo, da bi bila Slovenija konkurenčna in da ne bi bila na dnu mednarodne lestvice konkurenčnosti, toda lanskoletnega padca za 20 mest na lestvici IMD ni moč rešiti s pokojninsko reformo. Ni mogoče nadomeščati vsakoletnih milijardnih primanjkljajev s kratkoročno skromnimi prihranki, ki jih obljublja vlada iz naslova pokojninske reforme," so v Gospodarskem forumu SDS zapisali v sporočilu za javnost.

Kot zagotavljajo, "še kako" čutijo potrebo po reformah in sanaciji stanja v Sloveniji. Vendar po njihovih navedbah vlada skuša reševati krizo z napačnimi prioritetami: "Ne sprašuje se, kako bo desettisoče mladih izobraženih dobilo zaposlitev, ne sprašuje se, kako naj v podjetju delajo izčrpani ljudje na delovnih mestih, ki so praviloma zelo zahtevna". Ta vprašanja vlada po mnenju SDS prelaga na ramena gospodarstva.

Vzpostavitev razvojnega podjetniškega in gospodarskega okolja bi morala vlada po ocenah SDS v prvi fazi pomeniti ureditev delovne zakonodaje, prilagoditev sistemov izobraževanja potrebam trga, vzpostavitev mehanizmov za prenos znanj iz razvojnih inštitutov v prakso ter vzpostavitev pogojev za internacionalizacijo.

"Gre za tiščanje glave v pesek" Na konkurenčnosti bi se lahko pokojninska reforma po mnenju SDS delno odrazila šele čez desetletje, gospodarstvo pa mora povečati konkurenčnost danes. Tisti delodajalci in gospodarska združenja, ki pravijo, da je ta reforma konkurenčna, naj "povedo, koliko delavcev starejših od 50 let so zaposlili v zadnjih letih. Številka bo gotovo blizu ničle". Gre torej za sprenevedanje oz. tiščanje glave v pesek, so ostri v SDS.

Zatrjujejo še, da se zavedajo potrebne preglednosti poslovanja tako iz davčnega kot iz računovodskega vidika, sprašujejo pa se, kje je preglednost te pokojninske reforme ter še, kam bomo vlagali denar kot podjetja in kot posamezniki in kdo bo imel od tega koristi.

V Gospodarski zbornici Slovenije in Združenju Manager so danes podprli pokojninsko reformo, a poudarili, da so reforme potrebne še na drugih področjih.

Ne spreglejte