Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
14. 7. 2016,
16.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

19

Natisni članek

SDS Andrej Čuš Franci Matoz tožba poslanci Slovenija parlament

Četrtek, 14. 7. 2016, 16.30

6 let, 6 mesecev

SDS od Andreja Čuša terja denar in odhod iz parlamenta. Bo SDS ostala še brez enega poslanca?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

19

Andrej Čuš | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

O izstopu iz poslanke skupine in stranke SDS razmišlja tudi poslanec Zvonko Lah. Odvetnik Franci Matoz pa je medtem v imenu stranke SDS nekdanjemu članu največje opozicijske stranke Andreju Čušu poslal opomin, v katerem zahteva, da stranki povrne osem tisoč evrov stroškov volilne kampanje in odstopi kot poslanec.

Potem ko je maja poslansko skupino in stranko SDS že zapustil Andrej Čuš, zdaj o odhodu razmišlja tudi poslanec Zvonko Lah. Kot je povedal za STA, bo odločitev sprejel med počitnicami. Če se bodo v poslanski skupini zgodile spremembe, je pripravljen še naprej delati kot poslanec SDS, sicer pa bo zaradi odgovornosti do volivcev v DZ sam poskušal narediti čim več, je pojasnil. "Če ne bo jasnih ciljev in začrtane poti, bi zaradi odgovornosti do volivcev rad še kaj naredil v DZ," je pojasnil za STA.

Poslanec Zvonko Lah se bo med počitnicami odločil, ali bo zapustil stranko SDS. | Foto: Matej Povše Poslanec Zvonko Lah se bo med počitnicami odločil, ali bo zapustil stranko SDS. Foto: Matej Povše

SDS od Čuša terja denar

Le dan po napovedi, da zapušča svoje poslanske kolege, je SDS napovedala, da bo od Andreja Čuša zahtevala povrnitev stroškov volilne kampanje. V začetku junija je namero uresničila.

Hišni odvetnik SDS Franci Matoz je Čušu poslal opomin, v katerem zahteva, da v skladu s pogodbo o kandidaturi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami sklenil Čuš, stranki povrne sorazmerni del stroškov, ki jih je imela stranka v volilni kampanji za državnozborske volitve. To je 8.044,87 evra.

Poleg povrnitve stroškov SDS zahteva Čušev odhod iz parlamenta

SDS od Čuša zahteva tudi, da v skladu s pogodbo odstopi z mesta poslanca. V odgovoru, ki ga je poslal Matozu, je Čuš možnost odstopa zavrnil. Odvetnika je ob tem podučil, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva, ne strank, pri tem pa navedel 1. odstavek 82. člena slovenske ustave, v katerem je zapisano, da poslanci niso vezani na navodila stranke.

Želi SDS Janeza Janše z opominom in grožnjo s tožbo Čušu le disciplinirati svoje člane?  | Foto: Želi SDS Janeza Janše z opominom in grožnjo s tožbo Čušu le disciplinirati svoje člane?

Čuš se strinja, da se je treba dogovorov držati, ne strinja pa se s tem, da bi svoji nekdanji stranki plačal nekaj, kar je že plačal. Od Matoza zato zahteva, da mu predloži kopijo pogodbe o kandidaturi. Te namreč ne njemu ne preostalim kandidatom ob podpisu niso izročili. Kot pravi, bo lahko le iz pogodbenih določil preveril, ali je znesek, ki ga od njega terja SDS, pravilno izračunan. Čuš sicer opomin in grožnjo s tožbo razume kot način ustrahovanja. 

Se želi SDS na račun Čuša finančno okoristiti?

Opomin, ki ga je Andreju Čušu v imenu SDS poslal odvetnik Franci Matoz.  | Foto: Opomin, ki ga je Andreju Čušu v imenu SDS poslal odvetnik Franci Matoz. Pri vsej zgodbi se Čušu poraja vprašanje, ali se želi SDS okoristiti na njegov račun. Kot navaja, je revizija računskega sodišča pokazala, da je SDS v zadnji kampanji za parlamentarne volitve porabila nekaj manj kot 170 tisoč evrov.

S prostovoljnimi prispevki in donacijami kandidatov je stranka prejela 90 tisoč evrov, lastnih sredstev je bilo nekaj manj kot 80 tisoč evrov. Čuš je po lastnih navedbah stranki za stroške volilne kampanje nakazal dva tisoč evrov. "Če bi vseh 88 kandidatov plačalo dva tisoč evrov, bi skupen znesek vplačil znašal 176 tisoč evrov, torej več od dejanske porabe," v pismu Matozu navaja Čuš.

SDS je na volitvah osvojila 21 poslanskih mest, iz državnega proračuna pa je bilo stranki za povrnitev stroškov volilne kampanje nakazanih 60 tisoč evrov. Hitri izračun pokaže, da nepokritih ostane nekaj manj kot 20 tisoč evrov.

Sorazmerni del, ki bi ga v tem primeru moral plačati vsak od 88 kandidatov stranke, bi znašal 220 evrov, je izračunal Čuš. SDS od njega zahteva osem tisočakov, ki naj bi jih nakazal na fiduciarni račun odvetniške pisarne Matoz.

Po mnenje na računsko sodišče

Čuš se je za mnenje obrnil na računsko sodišče, sporna se mu je zdela zahteva, da naj denar nakaže na fiduciarni račun. Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč določa, da mora "organizator volilne kampanje vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi od drugih pravnih ali fizičnih oseb za financiranje volilne kampanje, zbrati na posebnem transakcijskem računu". Ta račun je zaprt, Čuša pa skrbi, da bi z morebitnim nakazilom prišel v navzkrižje z zakonom.

Z računskega sodišča so sporočili, da za izdajo mnenj niso pristojni. Navedli so, da morebitne pogodbe med kandidati in organizatorji volilne kampanje niso bile predmet revizij. Pri tem opozarjajo, da se lahko tovrstna pogodbena razmerja urejajo prosto, vendar se ne smejo "urejati v nasprotju s prisilnimi predpisi ali z moralnimi načeli".

Lahko SDS zahteva, da Čuš odstopi kot poslanec DZ?

"Izvolitev je razmerje med volivci in izvoljenim poslancem," poudarja nekdanji minister in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Senko Pličanič. SDS sicer lahko toži Čuša in zahteva Čušev odstop, a Pličanič stranki ne pripisuje možnosti za uspeh. "Čuš se ne more odpovedati poslanskemu mandatu s civilno pogodbo, in to v korist nekoga tretjega," poudarja.

Zahtevek po povrnitvi sorazmernega dela stroškov iz volilne kampanje težko komentira, ker vsebine pogodbe ne pozna. Opozarja sicer, da so glede finančne participacije med stranko in kandidatom mogoči dogovori.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na SDS. Zanimalo nas je, kako so dobili znesek, ki ga terjajo od svojega nekdanjega člana Andreja Čuša, in na podlagi katerih zakonskih določb zahtevajo njegov odstop z mesta poslanca. Odgovora nismo prejeli.
Ne spreglejte