Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
17.40

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDS sprememba ustave

Četrtek, 4. 9. 2014, 17.40

5 let, 3 mesece

SDS bi za hitrejše oblikovanje vlade spremenila ustavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V poslanski skupini SDS so prepričani, da bi s spremembami več členov ustave pospešili oblikovanje vlade in postopke ob njihovi menjavi.

Zato so na predsednika DZ Milana Brgleza naslovili predlog za začetek postopka za spremembe več členov ustave, ki govorijo o oblikovanju vlade. V SDS predlagajo spremembe 111., 112., 116. in 117. člena. Med drugim predlagajo, da bi DZ, ko bi odločal o predsedniku vlade, istočasno odločal tudi o listi kandidatov.

Če kandidat za predsednika vlade DZ ne bi predložil liste ali pa njegov predlog ne bi dobil zadostne podpore, bi lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v sedmih dneh (namesto zdajšnjih 14 dni) predložil drugega ali ponovno istega kandidata, prav tako pa bi lahko, kot do zdaj, kandidate predlagale poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

S predlaganimi spremembami bi predsedniku vlade tudi omogočili, da sam razrešuje ministre ter imenuje nove, vendar največ eno tretjino v mandatnem obdobju. Če pa bi želel zamenjati več ministrov, bi moral takšno odločitev vezati na vprašanje svoje zaupnice.

Zaslišanja ministrskih kandidatov so za SDS nepotrebna V SDS so prepričani, da bi takšna ureditev poenostavila in pospešila postopek sestave nove vlade in okrepila vlogo mandatarja. "Ta je odgovoren za delo vlade, zato naj ob svoji izvolitvi predstavi listo ministrov, s katerimi bo vodil izvršilno vejo oblasti," pravijo v SDS. V zadnji namreč ugotavljajo, da so zaslišanja kandidatov za ministre v veliki meri nepotrebna in zgolj podaljšujejo obdobje "praznega teka" pri imenovanju vlade.

S predlaganimi spremembami bi se po mnenju SDS prihranilo vsaj mesec dni in se prej pristopilo k pripravi in izpeljavi nujno potrebnih razvojnih ukrepov in reform. "Prav tako bi predlagane spremembe omogočile hitro menjavo vlad s polnimi pooblastili in odpravile škodljive posledice obdobja vlade brez polnih pooblastil in v polni sestavi pri menjavi vlad v primeru političnih kriz," so zapisali v predlogu.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave lahko sicer med drugim vloži 20 poslancev, ustava pa je spremenjena, če za predlog glasujeta najmanj dve tretjini vseh poslancev.

Ne spreglejte