Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada Alenka Bratušek

Četrtek, 21. 2. 2013, 13.10

8 let

SD: Treba je narediti vse, da Janša čim prej gre (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Člani predsedstva SD so sklenili, da bodo podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, a le, če bo Zoran Janković odstopil z mesta predsednika PS. SD zdaj čaka, da PS predlaga kandidata za mandatarja.

Predsednik SD Igor Lukšič je po seji predsedstva SD, na kateri so člani predsedstva sklenili, da bodo podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, a le ob pogoju, da bo Zoran Janković odstopil z mesta predsednika PS, povedal: "Od te točke smo pripravljeni za pogajanja o programu nove vlade in za čas trajanja te vlade". Po njegovih besedah SD čaka, da PS predlaga kandidata za mandatarja.

Na seji so člani predsedstva SD sicer sprejeli sklep, da vlada Janeza Janše ni dobra rešitev in da "je treba narediti vse, da čim prej gre". SD po Lukšičevih besedah čaka, da PS predlaga kandidata za mandatarja, ki bo imel program in v njem določeno, kdaj bodo predčasne volitve. Potem se bodo z mandatarjem pogovarjali o programu vlade in datumu volitev. Za vse te pogovore pa je pogoj, da Janković odstopi z vrha PS.

Nekateri prehitro skačejo v vodo Predsednik stranke Igor Lukšič je sicer pred predsedstvom stranke poudaril, da si sicer želijo čim prej na predčasne volitve. O konstruktivni nezaupnici vladi Janezu Janši, kjer naj bi nastopila Alenka Bratušek iz SD, pa pravi: "Čakamo, da PS predlaga kandidatko za konstruktivno nezaupnico, potem se bomo z njo dobili. Pričakujemo, da bo imela tudi program, v katerem bodo ključne zadeve, tudi rok trajanja vlade, in kjer bo tudi opredeljen datum za predčasne volitve. Predpogoj je, da Zoran Janković odstopi kot predsednik Pozitivne Slovenije." Kot poudarja, je najpomembneje, da se v morebitni novi vladi ustavita projekta holdinga in slabe banke.

"Pogovarjali se bomo z mandatarjem, ker gre on po zaupnico, on sestavi vladi in tudi jamči za uresničitev programa," je na vprašanje, kako združljiv je njihov program s programom DL, odgovoril Lukšič. Komentiral pa je tudi nekatere izjave poslancev SD, ki so že napovedali podporo Bratuškovi: "Po mojem prehitro skačejo v vodo. Tu gre za neke nerodnosti, da iščejo podporo najprej v javnosti, še preden zberejo pogum in odločijo o kandidatu," pravi Lukšič in dodaja: "Mi seveda nameravamo iti v vlado na polno, zato ker mislimo, da je korektno, da se pridružimo tudi programsko."

Židan in Meh že najavila podporo Bratuškovi Malo drugače kot predsednik SD Igor Lukšič menijo nekateri njegovi poslanci. Dejan Židan je o Bratuškovi povedal: "Jaz bi ji čestital, ker je čast v tej državi, da nekdo prevzame pogum, in če bo Alenka Bratušek to storila, bo dobila mojo čestitko in mojo podporo." Na vprašanje, ali samo podpreti mandatarko, nato pa glasovati proti novi vladi, pa je Židan povedal: "Človek ne more biti polovičen. Če se podpre mandatarko, je jasno, da se začnemo pogovarjati tudi o sodelovanju v koaliciji." Enako meni tudi Srečko Meh, ki pravi, da bi podprl Bratuškovo. Oba se tudi strinjata, da bi bilo ob oblikovanju nove koalicije treba določiti tudi datum predčasnih volitev.

Stranke v neformalnih razgovorih kot mandatarko omenjajo Bratuškovo Sicer pa se o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše in oblikovanju nove koalicije intenzivno pogovarjajo DL, SD, PS in DeSUS. Neformalno so razpravljali, da bi bila mandatarka nove vlade Bratuškova.

Je pa za nekatere bolj kot to, kdo naj bi vodil morebitno novo vlado, pomembna vsebina, saj se programi, predvsem gospodarski, med SD in DL močno razlikujejo. Da je za njihovo stranko pomembna vsebina, je dejal tudi vodja poslanske skupine SD Janko Veber.

Na vprašanje, ali je SD kaj bližje koaliciji z DL po tem, ko v njej ne računajo več na nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, je dejal: "Ne morem si predstavljati, da bi s Šušteršičem glede na njegove predlagane rešitve sploh sodelovali. Zdaj so vrata odprta, vendar vsebina ostaja. Treba je doreči, kaj bo s slabo banko, holdingom in izvrševanjem proračuna. Vse to je treba analizirati in poiskati rešitev," pravi Veber in dodaja, da je pomembna vsebina, tako da čakajo podrobnosti, ki naj bi jim jih predstavila Bratuškova, ta pa se je zavila v molk. Jurša: Konstruktivna nezaupnica: da; nova vlada: veliko vprašanje Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pravi, da obstaja dovolj glasov za konstruktivno nezaupnico, o potrditvi nove vlade pa pravi, da "je pa drugo vprašanje", in meni, da bi bilo lahko kaj več jasno že precej hitro. Tanko: Ni nobenega programa, ni nobenega koncepta Jože Tanko iz SDS pa pravi, da se očitno vsi le ukvarjajo s tem, ali Janez Janša bo ali ne bo predsednik vlade. "To je pravzaprav žalostno spoznanje," pravi Tanko in poudarja, da za oblikovanjem morebitne nove koalicije ni še nič. Kot pravi Tanko, je morala DL očitno pojesti velik "knedelj", če se je morala uklonila zahtevi SD, da umakne svojega najbolj izpostavljenega ministra, da bi tudi SD sodeloval pri rušitvi vlade Janeza Janše. "Kar pogrešam pri tem, je to, da v mesecu in pol ni bil predstavljen noben program, noben koncept, kako naj bi država prišla iz krize."

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak pa pravi: "Vseskozi se govori le o imenih, o programu ni slišati nič." Prav tako jo čudi, da se je DL odrekla Šušteršiču, in jo zanima, kakšna bo gospodarska politika morebitne nove vlade, ko pa si gospodarski programi strank, ki želijo novo koalicijo, izjemno nasprotujejo.

Ne spreglejte