Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
11.47

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

razrešitev Dominika Švarc Pipan Jani Prednik Matjaž Han SD

Sreda, 31. 1. 2024, 11.47

3 mesece

Tanja Fajon: Dominika Švarc Pipan laže in manipulira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Tanja Fajon | Fajonova ne izključuje možnosti, da bi kdo podal tudi predlog za izključitev Švarc Pipanove iz stranke. | Foto STA

Fajonova ne izključuje možnosti, da bi kdo podal tudi predlog za izključitev Švarc Pipanove iz stranke.

Foto: STA

V SD pričakujejo, da bo premier Robert Golob v DZ poslal predlog za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, je dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Če se premier za ta korak ne bo odločil, se bo moralo znova sestati vodstvo SD, saj bi to pomenilo, da nekateri ne zaupajo njihovi presoji, je ocenil gospodarski minister Matjaž Han. Ostro se je odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon.

"Kar ministrica počne s svojimi izjavami – kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, manipulira in tudi laže ... Globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena," je ob odhodu s seje vlade poudarila Fajonova. Ob tem je zavrnila tudi očitke, da pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. "Ali je to edina laž ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke," je dejala Fajonova.

O izključitvi Švarc Pipanove iz stranke po njenih besedah za zdaj niso govorili, a je zaradi dogajanj v stranki veliko razburjenja in razočaranja nad današnjimi izjavami ministrice, je dejala Fajonova. Tako ne izključuje možnosti, da bi kdo podal tudi predlog za izključitev Švarc Pipanove iz stranke.

Počakala bo na odločitev premierja

Švarc Pipanova je pred današnjo sejo vlade dejala, da sicer prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in se ne bo nič spremenilo, je prepričana. Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala.

V SD, kjer so ji podporo že odrekli in jo v ponedeljek pozvali k odstopu, pričakujejo, da bo premier sledil odločitvi koalicijske partnerice ter predlagal razrešitev ministrice. "Socialni demokrati smo svojo odločitev sprejeli, zdaj je na potezi predsednik vlade, ki predvidevam, da bo po seji vlade tudi komentiral svojo odločitev," je po usklajevanjih koalicije pred sejo vlade dejal vodja poslancev SD Prednik.

Han: Naj raziščejo pristojni 

Da je stranka, ki je ministrico tudi predlagala na to funkcijo, dala znak, je ob prihodu na sejo vlade poudaril tudi gospodarski minister Matjaž Han.

"Kar zadeva korupcijo, sem tudi jaz zaskrbljen, ampak tega ne moremo ugotoviti ne jaz ne ministrica, pa tudi predsednik vlade ne. To lahko ugotovijo pristojne institucije. Glede na to, da imamo ministrov podpis, je verjetno politično odgovoren," je dejal Han. Ministrica Švarc Pipan je namreč danes dejala, da se vse bolj kaže, da je šlo pri omenjenem poslu za skrbno načrtovano, protipravno delovanje, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi. Pri tem je prst uperila v posamezne uradnike ministrstva in tudi člane stranke SD, med drugim v generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

"To so resne obtožbe," meni Han, ki je poudaril, da se generalni sekretarji vseh treh koalicijskih strank vsak teden sestajajo na političnih, kadrovskih in programskih usklajevanjih. "Torej se vsi načelno vpletajo. A kazati s prstom na druge, nase pa ne, ne prevzeti nobene odgovornosti, je zame zavržno dejanje," je bil oster Han.

Ugotavljanje odgovornosti je tako po njegovih besedah na pristojnih organih. Če bo krivda na kom iz SD, bo predsedstvo sprejelo sklep kot v primeru ministrice Švarc Pipan, je zatrdil.

V vsakem primeru je po Hanovi oceni to, da sprejme odločitev koalicijskega partnerja, da je na mestu odhod Švarc Pipanove z ministrskega položaja, zdaj na predsedniku vlade. Kot je ob tem spomnil, je namreč tudi predsedstvo SD tisto, ki potrjuje ministrske kandidate stranke pred vstopom v vlado. "Predsedstva SD ne bi podcenjeval," je ob tem poudaril.

Kaj sledi, če se premier ne bo odločil za razrešitev ministrice in ji bo obstoj na tej funkciji omogočil vsaj do interpelacije, ki jo je vložila SDS, Han ni želel komentirati. Ocenil je, da gre v takšnem primeru za politično odgovornost vseh. Na vprašanje, ali bi tako bili na pragu koalicijske krize, je odvrnil: "Verjetno."

Borut Sajovic
Novice Sajovic: Ministrica s podpisom pogodbe objektivno odgovorna in ve se, kaj sledi
Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Švarc Pipanova: Fajonovi se očitno zdi normalno, kar počne generalni sekretar SD
Pipan. Golob.
Novice Kako se bo Golob odločil glede Švarc Pipanove?
Sodniško kladivce
Novice Sodniki so se odločili: protestirali bodo ob delu
Ne spreglejte