SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SD Pahorju ponuja tri kandidate za evropskega komisarja

2

termometer

V stranki SD menijo, da je treba pri predlogu za evropskega komisarja upoštevati širok nabor kandidatov in tudi volilni rezultat.

Predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, naj še pred odločitvijo vlade o kandidatu skliče posvet strank, ki so se uvrstile v DZ, da skupaj poiščejo kandidata s širšo podporo.

Trije kandidati za evropskega komisarja SD v razpravo ponuja tri mogoče kandidate za evropskega komisarja: ministrico v odhodu Anjo Kopač Mrak, evropsko poslanko Tanjo Fajon in stalnega predstavnika Slovenije pri EU Rada Genoria, je v izjavi za javnost med današnjo sejo kolegija predsednika stranke povedal predsedujoči SD Dejan Židan.

Dejal je, da v SD ne podpirajo morebitne kandidature premierke v odhodu Alenke Bratušek. Kot je pojasnil Židan, je treba upoštevati volilni rezultat. Poleg tega po njegovih besedah na tem mestu potrebujemo ljudi, "ki so s svojim dosedanjim strokovnim in političnim delom pokazali, da obvladajo stvari, ki jih delajo".

O možnosti vnovične kandidature sedanjega komisarja Janeza Potočnika pa pravi, da o opravljenem delu lahko govorimo z lepimi besedami, vendar je čas, da Slovenija pokaže, da nima samo enega kandidata za tako pomembno mesto. "Evropski komisar ni le ta, ki pokriva neko strokovno področje, temveč je komisar ta, ki mora znati v odločilnih trenutkih udariti po mizi za interese Slovenije," je dejal Židan.

Poudaril pa je, da SD pri svojih predlogih za komisarja oziroma komisarko ne vztraja ali ne postavlja pogojev.

Genorio: Mnogo članic se je že odločilo za stalne predstavnike Stalni predstavnik Slovenije pri EU Rado Genorio pa je danes v komentarju ugibanj o svojem imenu med morebitnimi kandidati za evropskega komisarja poudaril, da so se v preteklosti in sedanjosti številne članice EU, ki so imele iz takšnih ali drugačnih razlogov težave pri imenovanju, odločile za stalne predstavnike, ki so hrbtenica delovanja EU.

Najprej je sicer Genorio v odzivu na medijska ugibanja o komisarskem kandidatu poudaril, da ga do danes ni poklical nihče iz Ljubljane in ga vprašal, ali ga ta položaj sploh zanima.

Ob tem je poudaril, da se tudi na načelni ravni o slovenskem komisarskem kandidatu ni pogovarjal niti s predsednico vlade Alenko Bratušek niti z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem, in dodal, da se bosta z Erjavcem o tem predvidoma pogovarjala v torek, ko bo ta v Bruslju na zasedanju zunanjih ministrov EU.

"Odločitve o komisarskih kandidatih sprejmejo prestolnice" Glede navedb o svojem lobiranju v Bruslju je pojasnil, da v Bruslju ni kaj lobirati, temveč je to mogoče početi v Ljubljani, saj odločitve o komisarskih kandidatih sprejmejo prestolnice.

"Razmišljal sem, zakaj se pojavlja moje ime, in res je, v preteklosti in tudi sedanjosti so se številne članice, ki so imele iz takšnih ali drugačnih razlogov težave pri imenovanju, odločale za stalne predstavnike, ki so hrbtenica delovanja EU," je še poudaril veleposlanik Slovenije pri EU.

"Jasno je, da smo stalni predstavniki najbolj poučeni ljudje v Bruslju o vsem, kar se dogaja v EU, ne samo o zakonodajnih procesih, ampak tudi o medinstitucionalnih odnosih," je dodal.

Možnosti, da bi komisarska kandidatka postala premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, ali da bi bil komisar Janez Potočnik predlagan še za tretji mandat, veleposlanik Genorio ni želel komentirati, češ da odločitve prepušča prestolnici in slovenski politiki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin