Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SD

Sreda, 29. 5. 2013, 11.50

8 let

SD – od življenja v Drnovškovi senci do prevzema levice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Socialni demokrati praznujejo. Dvajset let na 50 let podlage, bi verjetno pripomnil Janez Janša. A tudi zaradi pometanja podlage pod preprogo je SDS po volitvah leta 2008 SD gledala v hrbet.

Nekoč je bila Združena lista socialnih demokratov (ZLSD). Pred tem je bila Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove, ki je na volitvah leta 1990 med strankami dosegla največ glasov, a je zaradi uspeha zmagovite koalicije Demos pristala v opoziciji.

Ko javno mnenje ne pomaga voditi vlade SD bo 20. obletnico praznovala v Cankarjevem domu kot vodilna stranka leve sredine po javnomnenjskih raziskavah, čeprav je vodilna stranka v vladni koaliciji zaradi z današnje perspektive sanjskega rezultata na predčasnih volitvah leta 2011 Pozitivna Slovenija.

Drnovškova senca in Janševa stigma Socialni demokrati so bili na levici dolgo v senci nekdaj mogočne LDS Janeza Drnovška, na desnici na čelu z Janezom Janšo pa so bili pod stigmo protikomunistične retorike. Prelom se je zgodil z razpadanjem liberalne demokracije in s počasnim, a vztrajnim zavzemanjem levosredinskega prostora in pomikanjem proti sredini pod vodstvom povezovalnega Boruta Pahorja, ki je stranko leta 1997 prevzel od Janeza Kocijančiča.

Pahorjev motor v koaliciji z lastno stranko Pahor je bil motor sprememb v stranki, deloval pa je podobno kot Drnovšek v LDS – bil je v koaliciji z lastno stranko, ki je večkrat z nejevoljo sledila premikanju z levega roba politične scene, recimo pri vprašanjih sprave in vstopa v zvezo Nato. Sprememba imena iz ZLSD v SD leta 2005 je morda simbolično označila dokončno "zmago" Pahorjeve politike v stranki.

Koketiranje, zmaga, polom S spretnim Pahorjevim koketiranjem z Janšo, ki je na volitvah leta 2004 "odplaknil" dolgoletno vladavino LDS, brez vstopa v vlado leta 2004, je stranka počasi pridobivala na moči. Zdajšnji predsednik republike je bil glavni akter zmage SD leta 2008, a je sanjskih 30 odstotkov zapravil že čez tri leta. Z vodenjem vlade, ki se je zadnjega pol leta mandata sesula kot hiša iz kart, Pahor Drnovšku ni segel niti do kolen, zaradi česar je SD leta 2011 izgubila skoraj dve tretjini glasov.

Kdo zna hkrati kandidirati za stranko in državo? A tudi zaradi mojstrske politične intuicije je Pahor poraz znal spremeniti v zmago, čeprav je bila cena spopad na levici s PS, ki ji ni uspelo sestaviti vlade. Na kongresu SD junija lani je Pahor ob ponovni kandidaturi za predsednika stranke šokiral tudi z napovedjo nastopa na predsedniških volitvah.

"Multiplikacijski" predsednik In znova je šlo navzgor. Pahorjeva predsedniška zmaga je imela "multiplikacijski" učinek. Stranka je ob vse šibkejši vladni SDS in z Jankovićem "obteženi" opozicijski PS prevzela vodstvo v javnomnenjskih raziskavah. Z novim predsednikom SD Igorjem Lukšičem, ki je na kongresu zmagal le z desetimi glasovi razlike, se je stranka nekoliko pomaknila v levo, a radikalnosti si Lukšič ni mogel privoščiti.

Lukšič bi eno, poslanci pa drugo melodijo Pred in po padcu Janševe vlade je SD znova zaznamovala "koalicija" predsednika in preostalih vodilnih članov, predvsem poslancev v parlamentu. Lukšič je v številnih primerih igral retoriko ostre kritike SDS in PS, a na koncu so Socialni demokrati in njihovih deset poslancev, ki jim nove volitve niso dišale, pristali v vladi, v kateri glavno violino igra PS Alenke Bratušek.

Stranka, ki zna zamenjati predsednika Treba je priznati, da je SD stranka, ki ima verjetno najbolj razvito notranjo demokracijo, hkrati pa je poleg SDS najbolj stabilna in organizirana slovenska stranka. A razlika med njima je očitna. SD je stranka, ki ima pestre notranje razprave, ki včasih prerastejo v javna medsebojna nasprotovanja, a na koncu se običajno poenoti. Je tudi stranka, ki zna zamenjati predsednika, ko ta izgubi volitve ali doseže slabši rezultat kot v prejšnjem volilnem ciklusu.

Stranka, ki se sramuje zveze komunistov Zdi pa se, da se stranka nekako sramuje svoje preteklosti, kljub temu da je tudi zveza komunistov pripomogla k mirni tranziciji v demokracijo in bila, kot rečeno, leta 1990 nagrajena z uspehom na volitvah. SD je formalno res nastala leta 1993, a ključna stranka združitvenega kongresa je bila SDP Slovenije, predhodnica zveze komunistov.

Na spletni strani stranke namreč besedne zveze zveza komunistov ali pa ZKS ne najdemo, čeprav so pod rubriko zgodovina omenjene prve večstrankarske volitve leta 1990, na katerih je nastopala ena od ustanoviteljic ZLSD, Zveza komunistov Slovenije – Stranka demokratične prenove.

Kučan, Ribičič, Bekeš Zadnji predsednik ZKS je bil Milan Kučan, ki je leta 1990 zmagal na volitvah za predsednika predsedstva Slovenije, nato pa sta stranko do izvolitve prvega predsednika ZLSD Kocijančiča vodila najprej Ciril Ribičič, nato pa Peter Bekeš.

Poroka krščanskih demokratov in nekdanjih komunistov Ustanovitev ZLSD maja 1993 je sledila uspešnemu nastopu levosredinske volilne koalicije Združena lista na volitvah decembra 1992, ki je s 13,58 odstotka glasov postala tretja najmočnejša stranka v parlamentu in vstopila v tako imenovano veliko koalicijo z Drnovškovo LDS in Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD) Lojzeta Peterleta.

SD tako praznuje obletnico združitvenega kongresa Socialdemokratske prenove (SDP) Slovenije, Delavske stranke, ki jo je takrat vodil Miloš Pavlica, in Socialdemokratske unije (SDU) pod vodstvom Rada Bohinca. V stranko so vstopili tudi številni člani Socialistične stranke in stranke DeSUS.

Je pametno izstopiti iz Drnovškove vlade? ZLSD je leta 1996 izstopila iz Drnovškove vlade, a se ji je to na volitvah maščevalo, saj je z devetimi odstotki glasov zdrsnila na peto mesto med parlamentarnimi strankami.

Je pametno postati predsednik parlamenta? "Počitek" v opoziciji in prihod Pahorja na vrh stranke leta 1997 sta čez tri leta prinesla vrnitev na tretje mesto in 12 odstotkov glasov. Še pomembneje je bilo, kot se je izkazalo pozneje, da je ZLSD kot druga stranka v vladni koaliciji z LDS, SLS, DeSUS in pridruženo Stranko mladih Slovenije (SMS) dobila mesto predsednika DZ-ja. Tudi s tem položajem je javnomnenjska podpora Pahorju začela naraščati (stranki se to sicer kar nekaj let ni poznalo), ta trend pa mu je uspelo zadržati vse do volitev leta 2008.

Ko socialni demokrati pometejo listje Na volitvah 2004, po katerih je na oblast prvič prišel Janša, je ZLSD rezultat poslabšala na deset odstotkov, stranka pa se je v opoziciji in s spremembo imena v SD počasi pripravljala na prevzem oblasti čez štiri leta, ko je Pahor oblikoval levosredinsko vlado z Zares, LDS in DeSUS.

Kako oblaki vplivajo na uspeh SD? Socialni demokrati so stranka, ki je sicer vodilna levosredinska stranka, a bo verjetno njena nadaljnja vodilna vloga zelo odvisna tudi od dogajanja v Pozitivni Sloveniji, uspešnosti vlade in resnosti alternative nove leve stranke, ki je za zdaj še "v oblakih".

Rdeča preteklost ali bleščeča prihodnost? Posredno pa bo na dogajanja na "levi sceni" vplivala tudi uspešnost Janeza Janše in njegove SDS na prihodnjih volitvah. Kljub govorjenju o rdeči nevarnosti na nedavnem kongresu SDS v Celju verjetno za volivce ne bodo ključne takšne in drugačne podlage iz preteklosti, ampak recepti starih in novih političnih mačkov za prihodnost.

Ne spreglejte