Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2018,
17.41

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

13

Natisni članek

Milena Babič Dejan Židan Andrej Čuš

Torek, 8. 5. 2018, 17.41

5 let, 11 mesecev

Volilni zaplet: SD in Čuš na volitve z isto kandidatko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

13

Dejan Židan | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko, in sicer Mileno Babič, so potrdili na Državni volilni komisiji (DVK), ki bo zaplet obravnavala na sredini seji. Po zakonski določbi se v tem primeru šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva, kar je po podatkih komisije SD.

Kandidatka je očitno podala soglasje za kandidaturo obema strankama. SD jo je uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Tako v SD kot v Čuševi stranki o zapletu pred današnjo objavo sklica seje DVK niso vedeli nič.

SD: Ni vedela, da je kandidatka pri Čušu

Vodja volilnega štaba SD Dejan Levanič nam je povedal, da je bila Babičeva zavedena in da sploh ni vedela, da je kandidatka na Čuševi listi. Kot pravi Levanič, naj bi bila Babičeva prisotna na prireditvi Čuševe stranke, mislila je, da se je podpisala na listo prisotnosti, a naj bi pri tem pravzaprav podala soglasje za kandidaturo. Kot nam je še povedal Levanič, je Babičeva v stranki SD že kar nekaj časa.

"V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje." | Foto: STA , "V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje." Foto: STA , Čuš: Vsak ve, kaj podpisuje in kako

Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke odgovoril, da "vsak ve, kaj podpisuje in kako". Babičeva, ki prihaja iz Pesnice, je po njegovih besedah že na preteklih volitvah večkrat kandidirala za Zelene. "V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje," je še dodal.

Kaj pravi 57. člen Zakona o volitvah v državni zbor

Če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v volilni enoti, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila prva določena, o tem pa se takoj obvesti kandidata in predstavnike list kandidatov.

Volilne komisije volilnih enot takoj pošljejo državni volilni komisiji podatke o vloženih listah kandidatov. Če državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila prva določena, o tem pa se takoj obvesti volilne komisije volilnih enot, kandidata in predstavnike list kandidatov.

Se bo pri Čušu zapletlo zaradi spolne kvote?

Po podatkih DVK je prva listo določila SD, in sicer 24. aprila, Čuševa stranka pa 30. aprila, je še pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko. Zaradi zavrnitve kandidatke se lahko na Čuševi listi zaplete tudi zaradi spolne kvote.

Ne spreglejte