SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šanghajska lestvica: Beograd ima boljšo univerzo kot Ljubljana

3

termometer

ZDA imajo najboljše univerze na svetu. Prvo mesto na lestvici zaseda Harvard, sledijo pa mu Stanford, Massachusetts Institute of Technology in Berkeley.

Univerza v Ljubljani se je na lestvici Academic Ranking of World Universities oziroma na tako imenovani šanghajski lestvici najboljših svetovnih univerz uvrstila na mesta med 401. in 500. Mariborske univerze ni na lestvici.

Na vrhu lestvice so predvsem ameriške univerze. Prvo mesto zaseda Harvard, sledijo pa mu Stanford, Massachusetts Institute of Technology in Berkeley. Na petem mestu je britanski Cambridge, ki mu spet sledijo štiri ameriške univerze, Princeton, California Institute of Technology, Columbia in University of Chicago. Na desetem mestu je britanski Oxford.

Od nam bližjih univerz se je dunajska uvrstila na mesta od 151. do 200., beograjska na od 301. do 400. in univerza v Trstu na od 401. do 500. mesto. Gradec ima na mestih od 401. do 500. kar dve univerzi, in sicer medicinsko in splošno univerzo. Zagrebška univerza se na lestvico ni uvrstila.

Lestvica ARWU velja za najvplivnejšo mednarodno lestvico kakovosti univerz, ki med drugim upošteva kazalnike na področju citiranosti raziskovalnih del, števila objav člankov v eminentnih revijah Nature in Science ter število zaposlenih ali alumnov, ki so prejeli Nobelovo nagrado ali nagrado Fields Medal.

Svetlik: Na lestvici se želimo povzpeti še višje "V mednarodnih revijah Nature in Science nam je v preteklem letu uspelo objaviti kar pet znanstvenih člankov, pet najbolj citiranih člankov Univerze v Ljubljani je bilo do zaključka leta 2014 deležnih kar 1.565 citatov. Izboljšujejo se kazalniki internacionalizacije naše dejavnosti, pri čemer je še posebej razveseljivo povečevanje števila mednarodnih raziskovalnih projektov," pravi rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik in dodaja, da je njihov cilj vzpon na šanghajski lestvici.

"Ustanovili smo tudi Svetovno mrežo Univerze v Ljubljani (SMUL), ki združuje predvsem s Slovenijo povezane znanstvenike, profesorje in druge ugledne osebnosti, ki delujejo v akademskem, raziskovalnem in razvojnem okolju v tujini. Nastala je kot ena od dejavnosti za dvigovanje kakovosti študijskih programov, utrjevanje mednarodnega sodelovanja ter ugleda Univerze v Ljubljani," je še izpostavil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin