SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samotestiranje dijakov že čez en teden? Zamude pri dobavi testov.

0,15

termometer

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Kdaj se bo začelo samotestiranje dijakov, še ni jasno. Foto: Ana Kovač

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je v petek izdala odločbo, s katero je odobrila uporabo hitrih testov za samotestiranje šolarjev na okužbo z novim koronavirusom. Ni pa še jasno, kdaj naj bi se samotestiranje tudi začelo.

Izdajo pozitivne odločbe o testih za samotestiranje šolarjev je danes potrdila tudi Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Kot je dejala, so o tem "postopki na ministrstvu za zdravje že stekli".

Na ministrstvu so še navedli, da se dogovori o samotestiranju intenzivno nadaljujejo z vsemi deležniki, o nadaljnjih korakih pa bodo šole in javnost pravočasno obveščeni.

Odločbo je javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke izdala predlagatelju, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, z njo je pod pogoji iz določbe odobrila uporabo testov za izvajanje samotestiranja v okviru posebnega presejalnega programa za šolstvo.

Za zdaj tako še ni znano, pod katerimi pogoji se testi za samotestiranje lahko uporabljajo.

Samotestiranje zaustavile prepozne dobave 

Sprva je bilo sicer predvideno, da se bo samotestiranje dijakov začelo v šolah 16. aprila, a je dobava testov zamujala, nato pa so jih morali še validirati. Država je teste naročila prek skupnega evropskega javnega naročila, v prvi fazi so jih naročili 300 tisoč.

Janez Poklukar Novice Poklukar: Samotestiranje učencev bo prostovoljno. Na poti 300 tisoč testov za testiranje na domu.

Lažno pozitivnih več kot polovica rezultatov

Današnji Večer medtem poroča o novih primerih lažno pozitivnih hitrih testov dobavitelja Majbert Pharma. V Mariboru je bilo po poročanju časnika lažno pozitivnih več kot 50 odstotkov rezultatov. Napake, ki so posledica okvarjene serije testov, so se začele pojavljati po prvomajskih počitnicah. V zdravstvenem domu so jih prijavili dobavitelju Majbert Pharmu in Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, ki zdaj skrbi za skupne nabave hitrih testov.

Iz združenja so sporočili, da so teste z napako uporabljali tudi drugod. "Tudi v osmih drugih zavodih so opazili in nam javili povečano število napak pri testih, ki so bili dobavljeni v zadnji dobavi. Kot naročnik smo dobavitelju javili napako in z njim opravili pogovor. Dogovorjeno je bilo, da bo dobavitelj preveril serijo zadnjih dobavljenih testov," so še navedli v združenju.

Tjaša Žohar Čretnik Novice Rezultati raziskave: testi za samotestiranje učencev so primerni #video matura, dijaki, šola Novice Samotestiranje dijakov napovedano za ta teden, a nihče nič ne ve #video Janez Poklukar Novice Samotestiranje ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin