Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
11.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZZZS Samo Fakin

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 11.11

6 let, 6 mesecev

Samo Fakin ostaja na čelu ZZZS, kaj to pomeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"To je zelo nenavadna situacija," o tem, da je na čelu tako pomembne ustanove, kot je ZZZS, le vršilec dolžnosti, meni kirurg Erik Brecelj. Gre za vzpostavljanje patpoložaja brez razvoja.

Potem ko je državni zbor 16. aprila zavrnil trenutno še aktualnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Sama Fakina, ki se je ponovno potegoval za ta položaj, so ga danes na seji skupščine ZZZS imenovali za vršilca dolžnosti generalnega direktorja te ustanove.

Odločitev je dokončna Ker je bil Fakin zavrnjen, mora ZZZS ponoviti javni razpis, za čas do imenovanja generalnega direktorja pa je upravni odbor zavoda predlagal, da se Fakina, ki se mu štiriletni mandat izteče 15. maja, imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja.

Skupščina je predlog sprejela, saj je že pred tem presodila, da je Fakin dovolj strokoven in dober menedžer, ter mu zaupa, da zna opravljati posle generalnega direktorja. Njihova odločitev je dokončna, saj v postopku imenovanja vršilca dolžnosti ni potrebno soglasje DZ.

Fakin bo lahko na položaju vršilca dolžnosti največ eno leto, kot zatrjujejo na ZZZS, pa to ne pomeni nobenih bistvenih razlik v delovanju zavoda. "Vršilec dolžnosti opravlja vse delovne naloge generalnega direktorja, zato ne moremo govoriti o odsotnosti generalnega direktorja," je pojasnil tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos.

Brecelj: Samo vzdrževalo se bo zdajšnje stanje Da to ne drži povsem, meni kirurg Erik Brecelj. Po njegovem prepričanju je to vzpostavljanje patpoložaja brez razvoja, saj se samo vzdržuje zdajšnje stanje.

"To je zelo nenavadna situacija. Na čelu zavarovalnice in tudi na čelu glavne bolnišnice v državi v UKC Ljubljana imamo dva direktorja, ki sta vršilca dolžnosti. Na dveh tako pomembnih položajih," je izpostavil.

Če je vlada želela zamenjati ljudi, bi po Brecljevih besedah morala imeti v mislih nekega kandidata. Ker ga očitno nima, bi morala sprejeti to, kar imamo, in s tem delati. "Vlada bi morala predstaviti konkreten program in reči, da tega gospod Fakin ni sposoben ter da zato želi dati na ta položaj določenega človeka. Vendar pa namesto tega sploh ne vemo, kaj se na tem področju dogaja," je bil kritičen.

"Direktor, ki bi bil imenovan za štiri leta, bi predstavil neki program, neko vizijo ustanove, tako pa ne bo predstavil ničesar, ker nima česa predstaviti, saj ne ve, kaj ga čaka," je še prepričan.

Nov razpis po parlamentarnih počitnicah Kdaj bo upravni odbor ZZZS objavil ponovni razpis za generalnega direktorja, še ni uradno znano. Kot so nam sporočili z ZZZS, se bo to predvidoma zgodilo po parlamentarnih počitnicah, ki se končajo 31. avgusta.

Ali se bo Fakin na ta razpis ponovno prijavil, še ni znano.

Ne spreglejte