Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2019,
20.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

ZZZS zdravstvo Aleš Šabeder

Torek, 9. 7. 2019, 20.48

4 leta, 9 mesecev

Šabeder: Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju pripravljen do prihodnjega poletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Aleš Šabeder | Foto STA

Foto: STA

Ena izmed najpomembnejših prioritet ministrstva za zdravje je priprava celovitega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je na seji DZ dejal minister za zdravje Aleš Šabeder. Napovedal je, da bo zakon predvidoma pripravljen do prihodnjega poletja. Trenutno pa je ključna prioriteta krajšanje čakalnih dob, je dodal.

Čakalnica
Novice Bolniškega lista vam ne bo več treba nositi v službo

Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Vojka Staroviča (SAB), so k reševanju problematike krajšanja čakalnih dob zelo aktivno pristopili ter sestavili projektno skupino. Vanjo so vključili tudi predstavnike izvajalcev, v njeno delo pa bodo vključili tudi predstavnike zavarovalnice, je dodal.

Zakon naj bi bil po njegovih napovedih pripravljen do junija 2020

O časovnici za skrajševanje čakalnih vrst je povedal, da se je projekt začel in da bodo čez poletje pripravili vse nadaljnje korake, ki jih bodo tudi predstavili.

Ukrepe bodo nato implementirali na vsa področja oziroma na vse vrste zdravstvenih storitev, v začetku pa so se osredotočili na pet področij, kjer so čakalne vrste najdaljše, kjer imajo največ nedopustno čakajočih ter kjer se lahko zdravstveno stanje bolnikov, ki čakajo v vrsti, bistveno poslabša, je še pojasnil.

Kot eno od najpomembnejših prednostnih nalog ministrstva pa je navedel pripravo celovitega sodobnega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je eden izmed najpomembnejših zakonskih aktov na področju zdravstva.

plenice za odrasle
Novice ZZZS predlaga dve plenici več dnevno, a le za določene bolnike

Zapletena ureditev

Z njim želijo urediti tudi vlogo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) oziroma povečati njegovo vlogo kot aktivnega kupca zdravstvenih storitev, je pojasnil minister.

Zakon bo po njegovih navedbah tudi prvič na zakonski ravni jasno opredelil, katere so tiste pravice, ki posamezniku pripadajo na podlagi vključitve v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Danes je namreč po njegovih besedah ta ureditev precej zapletena, saj so pravice opredeljene v podzakonskem aktu v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pa pri uporabnikih zdravstvenega sistema povzroča občutek delnega arbitrarnega odločanja tako na strani izvajalcev zdravstvene dejavnosti kot tudi ZZZS.

ZZZS. Kartica zavarovanja.
Novice ZZZS primarno mrežo širi z dodatnimi osmimi timi

 

Ne spreglejte