Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
16.14

Osveženo pred

3 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

sankcije mediji Rusija demokracija Nova24TV

Torek, 25. 6. 2024, 16.14

3 dni, 1 ura

Rusija blokirala več evropskih medijev, tudi slovenska Nova24TV in Demokracija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
Nova24tv.si | Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, potem ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. | Foto STA

Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, potem ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti.

Foto: STA

 Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic EU na ruskem ozemlju, so danes sporočili v Moskvi. Dodali so, da gre za povračilen ukrep, potem ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem. Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija.

"Uvedene so povračilne omejitve za dostop do oddajnih virov medijev iz držav članic EU z ruskega ozemlja," je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in ob tem objavilo seznam medijev, na katere se ukrepi nanašajo. Po oceni ministrstva ti mediji "sistematično širijo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije".

Med sankcioniranimi mediji so se med drugim znašli francoska in španska tiskovna agencija AFP in EFE, francoski časnik Le Monde, nemški Der Spiegel, Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El Mundo, italijanska La Repubblica in La Stampa ter avstrijska, italijanska in irska radiotelevizija ORF, Rai in RTE.

Izmed slovenskih medijev so ruske oblasti blokirale dostop do spletnih portalov televizije Nova24TV in revije Demokracija, je razvidno iz seznama na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Urednik Demokracije Metod Berlec je v odzivu poudaril, da to kaže, da tako Demokracije kot Nova24TV kritično in verodostojno poročata o ruski vojaški agresiji na Ukrajino, kar da Moskvo nadvse moti. "V uredništvu Demokracije bomo tako še naprej kritično, verodostojno in profesionalno poročali o vojnah tako v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu kot drugod po svetu," je dodal.

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je v odzivu menila, da gre za nesmiseln povračilni ukrep. "Ne, propagandni mediji, ki jih za širjenje dezinformacij kot dela ruske vojaške doktrine financira Rusija, niso isto kot neodvisni mediji," je zapisala na omrežju X.

Italijansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da gre za neupravičen ukrep, češ da so prizadeti italijanski mediji - Rai, La7, La Repubblica in La Stampa - vedno posredovali objektivne in nepristranske informacije o vojni v Ukrajini. Dodali so še, da ruska odločitev ne bo "odstranila ali zmanjšala učinka nasilne, uničujoče in nezakonite vojne".

Moskva: Gre za povračilen ukrep

Po navedbah Moskve gre za povračilen ukrep, potem ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. Ti mediji so po navedbah Bruslja pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti in imajo ključno vlogo pri širjenju in podpiranju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini.

Kot je v izjavi še navedlo zunanje ministrstvo v Moskvi, bodo ruske oblasti ponovno preučile sprejete ukrepe v primeru, da EU odpravi ukrepe proti omenjenim ruskim medijem.

Ne spreglejte