Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
12.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romi Amnesty International poročilo

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 12.05

7 let, 12 mesecev

"Romi imajo vrsto pravic, ki jih spretno izkoriščajo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poročilo Amnesty International (AI), ki izpostavlja neustrezne bivalne razmere Romov v Sloveniji, je po mnenju novomeške civilne pobude za reševanje romske problematike zavajajoče.

Kot je povedal predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec, je 13. maja objavljeno letno poročilo AI glede romske problematike v Sloveniji neverodostojno in zavajajoče, po njegovih besedah pa naj bi AI zadnje letno poročilo prepisala iz poročil prejšnjih let. Dolenjski pobudniki se z AI ne strinjajo tudi glede v poročilu omenjene diskriminacije slovenskih Romov, je nadaljeval Mesojedec in dodal, da imajo Romi v Sloveniji vrsto pravic, ki jih po njegovem spretno izkoriščajo. Mesojedec: Tudi v Sloveniji so še vasi ... Pri opozarjanju AI glede pomanjkanja dostopa do vode, kanalizacije in elektrike je poudaril, da so v Sloveniji še vasi, ki vsega naštetega prav tako nimajo, pa kljub temu tamkajšnji otroci - čisti in urejeni - redno obiskujejo šolo in jo izdelajo.

Pri Romih je po besedah Mesojedca dostikrat drugače, romski otroci pa so pogosto "vzvod za izsiljevanje po še večjih sredstvih". Romi so si tudi nelegalna naselja, v katerih živijo, postavili sami, AI pa jim glede tega daje potuho, je menil predsednik pobudnikov.

"... Romi pa so pravzaprav razvajeni" "AI pravzaprav poziva k večnemu dajanju neke pomoči, kar se je skozi vsa ta leta pokazalo kot slaba stran, Romi pa so pravzaprav razvajeni," je vnovič poudaril. Opozoril je tudi, da je bilo v novomeškem romskem naselju Žabjak leta 1985 približno sto Romov, takrat pa jih je bilo med njimi več zaposlenih kot danes, ko jih je tam skoraj 700, je navedel.

Mesojedec: AI škodi Romom in drugim prebivalcem Slovenije Prispevek AI k reševanju romske problematike je označil za negativen, omenjeno organizacijo pa opozoril, da je čas, da ta spozna, kako s takšnimi poročili škodi tako Romom kot drugim prebivalcem Slovenije.

Predlagali bodo dolgoročno rešitev problematike Mesojedec je še dodal, da bo regijska civilna pobuda za junijsko sejo novomeškega občinskega sveta pripravila celovit predlog dolgoročne rešitve romske problematike vključno z rešitvijo vprašanj povezanih z romskim naseljem Žabjak.

"Predlog bi moral biti tak, da bo sprejemljiv za vse, lahko pa bo tudi vzorčni primer reševanja romske problematike v Sloveniji," je napovedal.

"Država Romom ponuja več kot drugim državljanom" Kot je povzel, so glede reševanja omenjene problematike vsi v državi in na novomeški občini brez zamisli in vsi stremijo k legalizaciji "romskega rezervata v Žabjaku" ter njegovi širitvi, država pa tudi Romom ponuja več kot drugim državljanom, je še povedal Mesojedec.

Ne spreglejte