Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2023,
18.26

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Natisni članek

poplave opozorilo ARSO reka vreme

Sreda, 13. 12. 2023, 18.26

4 mesece, 2 tedna

Ponekod po državi sneži, Arso opozarja na naraščanje rek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

Meja sneženja se je ponekod po državi do večera precej spustila, zato med dežjem na severozahodu in severu države poplesavajo tudi snežinke, so zapisali na Facebook strani Neurje.si. Sneg se že oprijemlje cestišč, pa opozarja Prometno-informacijski center. Medtem Agencija za okolje poostrila opozorilo, saj nekatere reke po državi že naraščajo, največje pretoke pa bodo dosegle ponoči. Za jugovzhod države velja oranžno opozorilo. 

Prava zimska pravljica je na Pokljuki, kjer je zapadlo kar nekaj snega. Sneži tudi na Zgornjem Jezerskem, Bohinjski Bistrici, Bledu in Kranjski Gori.  

Sneg se že oprijemlje cestišč, zato na Prometno-informacijskem centru opozarjajo, da je uporaba verig ponekod obvezna. 

Arso opozarja: Nekatere reke že poplavljajo 

Po poročanju Agencije za okolje (Arso) reke najbolj naraščajo na območjih osrednje, južne in vzhodne Slovenije. Posamezne reke na teh območjih se razlivajo ob strugah. Pri sotočju Voglajne in Savinje je že poplavilo cesto, cesta pa je zaprta za ves promet, poroča Meteoinfo. 

Vodnatost rek je povečini velika, le alpske reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja ohranjajo srednjo vodnatost. Reke bodo ponoči dosegle največje pretoke, poroča Arso.

Najbolj bodo narasle reke v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Posotelju, v Podravju in Pomurju. Posamezne reke na teh območjih se bodo zvečer in ponoči še razlivale ob strugah, pritoki Krke, reke na Domžalskem polju, reke v Zasavju ter Sotla, Kolpa in Dravinja pa lahko za krajši čas tudi poplavijo. Krajevno lahko na teh območjih poplavi tudi padavinska voda, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Naraščale bodo še Ljubljanica, Krka in Sava

V četrtek dopoldne bo večina rek že upadala in se vrnila v svoje struge, naraščale pa bodo še Ljubljanica, ki se bo razlivala na Ljubljanskem barju, Krka in Sava v spodnjem toku. V večjem delu države bo vodnatost rek velika, le alpske reke na Gorenjskem bodo zadržale srednje pretoke. Ob koncu tedna bodo reke počasi upadale, ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske pa se bodo še zmerno povečevale.

Z uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je ponekod težave povzročila meteorna voda, ki je zalila kletne prostore. Posredovali so gasilci. Zgodaj popoldne pa so zaradi nevarnosti zemeljskega plazu na regionalni cesti Poljana-Mežica v naselju Lom promet uredili izmenično enosmerno, poroča prometno-informacijski center.

Ponoči bodo padavine od zahoda slabele. Zjutraj bo le ponekod v vzhodnih in južnih krajih še rahlo deževalo. Na Primorskem se bo proti jutru delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od nič do štiri, v nekaterih alpskih dolinah malo pod nič, ob morju okoli šest stopinj Celzija.

V četrtek bo na Primorskem sončno, drugod zmerno, v vzhodnih in južnih krajih pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od tri do deset, na Primorskem do 14 stopinj.

vremenska napoved, tv, vreme
Trendi Dvajsetletna vremenarka, ki je številne gledalce prikovala pred male zaslone #video
iskalna akcija, Sava, gasilci
Novice V reki Savi iščejo pogrešano osebo
Poplave Kamnik
Novice Poslanci potrdili zakon o obnovi in razvoju
Ne spreglejte