Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2012,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

varčevanje finančna kriza sindikati

Četrtek, 29. 3. 2012, 15.44

8 let

Referendum v primeru sprejetja varčevalnih ukrepov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsedstvo ZSSS, ki predstavlja 23 sindikatov javnega in zasebnega sektorja, je sprejelo sklep, da bodo v primeru sprejetja predlaganih varčevalnih ukrepov uporabili pravico do referenduma.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je predsedstvo mnenja, da gredo mnogi s strani vlade predlagani varčevalni ukrepi v napačno smer. Ponovil je, da bodo prizadeli upokojence, mlade, delavce in brezposelne, medtem ko se najbogatejšega sloja ne bodo dotaknili. V ZSSS so izrazili tudi podporo aktivnostim konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki je v sredo zagrozila s stavko.

"Razprava bi se morala začeti pri prihodkih" Prepričan je, da se reševanje proračunskih težav ne sme začeti in končati le pri izdatkih in rušenju socialne države, temveč bi se morala razprava začeti pri prihodkih.

Semolič predlaga uvedbo davka na finančne transakcije in spopad s sivo ekonomijo Skladno s tem so sindikati pripravili več svojih predlogov za uravnoteženje javnih financ, ki naj bi bolj primerno porazdelili bremena krize. Med njimi je prvi mož ZSSS naštel uvedbo davka na finančne transakcije in spopad s sivo ekonomijo, ki naj bi zdaj predstavljala 25 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Kot je dejal Semolič, bi se v primeru, da bi sivo ekonomijo zmanjšali za 10 odstotnih točk, v proračun natekle tri do štiri milijarde evrov, kar je "sanjska številka", ki bi odpravila vse probleme.

ZSSS za uvedbo dveh novih dohodninskih razredov Poleg tega se sindikati po Semoličevih besedah zavzemajo za uvedbo dveh novih dohodninskih razredov - 27- do 40-odstotnega razreda, ki bi razbremenil srednji sloj in 50-odstotnega razreda, ki bi bolj obremenil najbogatejši sloj.

Predlagajo tudi odpravo davčne tajnosti za pravne osebe, ki kršijo zakone Med predlaganimi predlogi sindikatov so tudi uvedba enotnega davka na nepremičnine za celotno družbo, davčne obremenitve za zavezance, ki imajo v lastništvu prazna stanovanja ali poslovne objekte, zvišanje davka na dividende, višje od 1000 evrov, in odpravo davčnih tajnosti za pravne osebe, ki kršijo zakone, saj naj bi to dvignilo raven pravne kulture.

Vladi svetujejo uvedbo davka za delodajalce, ki zaposlujejo v negotovih oblikah dela Vladi svetujejo tudi uvedbo davka na Cerkvene nepremičnine, davka za delodajalce, ki zaposlujejo v negotovih oblikah dela, ker je to delo zdaj za četrtino cenejše ter enakomerno obremenitev plačil prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje po kategorijah zavarovancev.

Med predlogi je Semolič izpostavil še premislek o zmanjšanju števila občin, ki da jih je zdaj mnogo preveč ter znižanje izdatkov na proračunskih postavkah, kot so vojaške misije v tujini, prevozna sredstva, tekoči transferji za neprofitne organizacije v tujini ipd.

"Greh je, da je neizkoriščenih za okoli štiri milijarde evrov evropskih sredstev" Dodal je, da mora država v nadzorne svete in uprave podjetij v državni lasti nastavljati sposobne ljudi, tako da bo njihovo poslovanje bolj donosno in bo v proračun prineslo več sredstev. Hkrati je treba po njegovih besedah izkoristiti neizkoriščena evropska sredstva. Kot je menil, je greh, da je neizkoriščenih za okoli štiri milijarde evrov.

Skladno s tem je Semolič vlado pozval, naj predlagane sporne ukrepe umakne in jih nadomesti s takšnimi, ki bodo zagotovili večje prilive v proračun. Če v vladi ne bo prevladal razum in ne bo upoštevala njihovih pozivov ter bodo šli ukrepi tudi čez sito DZ, bo ZSSS po njegovih besedah izkoristil pravico do referenduma.

"Socialni dialog je pomembna vrednota demokratične države" Vlado je opozoril še, da dva, trije dnevi za pogajanja o ukrepih niso dovolj časa. V tej luči je poudaril, da je socialni dialog pomembna vrednota demokratične države, ki jo bodo, če bodo delavske pravice ogrožene, "branili z vsemi sredstvi".

Semolič je tudi podprl aktivnosti Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), katere predsedstvo se je v sredo zaradi predlaganih varčevalnih ukrepov preimenovalo v stavkovni odbor. Na vprašanje, ali se jim bo ZSSS pri morebitni stavki pridružil, je odgovoril, da so odprte vse možnosti oz. da bo to odvisno od reakcij vlade.

Ščernjavič: Na posege v plače in regrese javnih uslužbencev ne bomo pristali Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije pri ZSSS Drago Ščernjavič pa je izrazil prepričanje, da se bodo vsi sindikati javnega sektorja v prihodnjih dneh zagotovo povezali in združili oz. da bodo enotni v svojih stališčih. Povedal je še, da bo njegov sindikat v primeru, da se bodo uresničile govorice in bo predlog rebalansa proračuna za letošnje leto v DZ že prihodnji četrtek, "odzvali". Zatrdil je, da na posege v plače in regrese javnih uslužbencev ne bodo pristali.

Ne spreglejte