Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Eva Irgl Janko Veber

Torek, 1. 4. 2014, 14.02

8 let

Referendum o arhivski noveli bo 4. maja; SDS bo zahtevala ustavno presojo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DZ je na izredni seji po petih urah razprave s 43 glasovi za in enim proti sklenil, da bo referendum o arhivski noveli zakona 4. maja, referendumska opravila pa bodo začela teči v četrtek.

A je še pred glasovanjem SDS napovedala, da bo v tem primeru zahtevala ustavno presojo takšne odločitve. SDS je glasovanje o odloku, ki je predvideval, da bo referendum 4. maja, tudi obstruirala.

Še pred tem je namreč stranka z dopolnilom predlagala, da bi referendum izvedli 25. maja in bi tako potekal skupaj z volitvami v Evropski parlament, a je koalicija dopolnilo zavrnila.

Grims: Nemogoči roki Pred glasovanjem o dopolnilu je Branko Grims (SDS) napovedal, da bo stranka zahtevala ustavno presojo odloka, če referendum ne bo potekal 25. maja. Ocenjujejo namreč, da se volivcem s tem, ko se za izvedbo referenduma postavlja "nemogoče roke", omejuje volilno pravico, hkrati pa samostojen referendum pomeni nepotrebno poviševanje stroškov.

Opozoril je tudi, da bi v primeru, da bo referendum 4. maja, predčasno glasovanje padlo tudi na praznik. V koaliciji so v zvezi s tem poudarili, da so predstavniki Državne volilne komisije pojasnili, da je referendum mogoče izpeljati in pri tem upoštevati vse predpisane roke.

SDS: Privarčevali bi 2,2 milijona evrov V razpravi so sicer stranke koalicije na eni ter SDS na drugi strani ves čas vztrajale na svojih stališčih. V SDS so menili, da bi moral referendum potekati skupaj z volitvami v Evropski parlament, saj bi na ta način privarčevali 2,2 milijona evrov, ljudem pa ne bi bilo treba na volišča dvakrat v enem mesecu.

Koalicija pa je nasprotno ponavljala mnenje kulturnega ministra Uroša Grilca, da gre za preveč resno temo, da bi jo lahko mešali z evropskimi volitvami, in je predlagala, naj referendum poteka samostojno, in sicer 4. maja.

V SLS so za datum referenduma podprli 25. maj. Poslanci NSi se na seji niso oglašali, so pa na glasovanju prav tako podprli predlog, da bi bil referendum 25. maja.

Novela bo padla, če bo proti glasovalo najmanj 340.000 volivcev Za določitev dneva referendumskega glasovanja je sicer koaliciji zadostovala navadna večina, to je večina navzočih poslancev. Če bi bil namreč referendum razpisan za 25. maj, bi za to morale glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi namreč dvotretjinsko večino terja v primeru, če od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja preteče več kot 45 dni.

Zahtevo za razpis referenduma, podprto z več kot 46.000 podpisi volivcev, je v DZ vložila SDS. Vprašanje na referendumu pa se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?

Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo ta večina pomenila najmanj petino (to je okoli 340 tisoč) volivcev.

Ne spreglejte