Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
14.49

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

tekmovanje Fakulteta za matematiko in fiziko

Četrtek, 14. 3. 2024, 14.49

1 mesec, 2 tedna

Recitiranje števila pi: devetletnik zrecitiral 1500 decimalk #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani so s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi obeležili svetovni dan matematike in dan števila pi. Na zmagovalni oder je stopil devetletni Liam Kovač, ki je zrecitiral 1500 decimalk. V sklopu programa je potekalo tudi tekmovanje v peki pit, zvrstila pa so se tudi zanimiva predavanja.

Letošnji najmlajši tekmovalec v že tradicionalnem tekmovanju recitiranja števila pi Liam Kovač je 1500 decimalk z odliko zrecitiral v desetih minutah. Drugouvrščena je bila 15-letna Ameja Lesizza Mencin s 663 decimalkami. Za STA je pojasnila, da sicer nima posebne metode pomnjenja. "Nekatere številke sem si zapolnila s pomočjo asociacij, pomagala sem si tudi z barvami. Najlažje si jih zapomnim, če števila razvrstim v stolpce," je dejala. Na tretje mesto se je danes uvrstil 14-letni Vitan Drobnič, ki se je ustavil pri 505 decimalkah.

Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. | Foto: STA Dogodek s tekmovanjem v recitiranju decimalk števila pi, ki ga ob svetovnem dnevu matematike in dnevu števila pi pripravlja Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Foto: STA

Tudi letos je prireditev vodil Nik Škrlec 

Tudi letos je prireditev vodil igralec Nik Škrlec, nekdanji državni prvak v recitiranju števila pi, ki je današnje tekmovanje označil za presečišče vseh, ki jih zanimata pomnjenje in tudi matematika. "Brez matematikov ne bi imeli števila pi, ki je odličen poligon za preverjanje našega spomina. Ker je iracionalna konstanta, ki teče v nedogled in nima nobenega logičnega zaporedja, jo potem izkoristimo za to, da preverjamo svoje zmožnosti pomnjenja," je povedal za STA.

Sam se je učenja decimalk lotil s pomočjo grške mnemotehnike pomnjenja, ki se imenuje palača spomina in pri kateri si posameznik številke zapomni z miselnim popotovanjem po dobro znanem prostoru, na primer po hiši, sobi. Z omenjeno metodo je Škrlec s 3141 decimalkami dolgo časa držal državni rekord. Zdaj državni rekord v recitiranju pripada Tiborju Hvali. Ta je pred tremi leti na tekmovanju znal povedati kar 10.123 decimalk.

Kot je povedal Škrlec, tekmovalci uporabljajo zelo raznolike pristope pomnjenja, od čisto lastnih, intuitivnih, do tudi bolj tehničnih ali poznanih tehnik, kot je tudi palača spomina. Predsednik komisije državnega tekmovanja v recitiranju decimalk števila pi Urban Jezernik pa je dodal, da so decimalke danes nekateri tekmovalci hitro zdrdrali, da jim je bilo težko slediti, nekateri pa so se jih naučili kot pesmico ali zgodbo.

"Vedno znova me navdušuje, kaj vse zmore človeški um"

Prvi dan števila pi so sicer obeležili 14. marca leta 1988 v San Franciscu. Ta dan, na katerega se je leta 1897 rodil tudi znanstvenik Albert Einstein, leta 2018 pa umrl fizik Stephen Hawking, danes velja za mednarodni dan matematike. Dogodek je v Sloveniji leta 2007 prvič organiziral študent in zdajšnji profesor Simon Čopar, od takrat naprej pa se tradicionalno odvija vsako leto na isti dan.

Študent fakultete in letošnji organizator prireditve Urban Pečoler je današnji dogodek označil za izjemno pomemben, saj predvsem mladim osnovnošolcem in srednješolcem omogoča, da se z matematiko srečajo na drugačen način kot v šolah z enačbami in funkcijami. "S tem, ko se jim matematika in število pi predstavita na bolj zabaven način, se lažje navdušijo za to znanstveno vedo," je poudaril.

Študent fakultete in letošnji organizator prireditve Urban Pečoler je današnji dogodek označil za izjemno pomemben. | Foto: STA Študent fakultete in letošnji organizator prireditve Urban Pečoler je današnji dogodek označil za izjemno pomemben. Foto: STA

Da je matematika pomembna veda, število pi pa njena ključna konstanta, se strinja tudi profesor matematike na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja Ambrož Demšar, ki na tekmovanje vsako leto pripelje svoje učence. "Vedno znova me navdušuje, kaj vse zmore človeški um. Dogodke, kot je današnji, pa je pomembno promovirati tudi v prihodnosti," je dejal.

Na fakulteti so svetovni dan matematike in dan števila pi obeležili tudi s tekmovanjem v peki pit. Za obiskovalce so pripravili tudi poljudnoznanstvena predavanja s področij matematike in astrofizike, izvajali pa so še zanimive fizikalne poskuse.

Novice Rekorder v pomnjenju števila pi še izboljšal rezultat (video)
Ne spreglejte