Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
12.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodstvo zaupanje

Sreda, 8. 10. 2014, 12.19

7 let, 12 mesecev

Raziskava Ogledalo Slovenije: Zaupanje v sodstvo zraslo, a je še vedno nizko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Raziskava Ogledalo Slovenije je pri zadnjem merjenju največji porast zaupanja zaznala pri sodnikih in sodiščih. Bolj kot v preteklih letih zaupamo tudi vojakom in policistom.

Neodvisna raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo kot spletno anketo od decembra 2012 izvaja trženjsko svetovalna in raziskovalna družba Valicon, meri splošno razpoloženje državljanov in njihova pričakovanja na eni ter zaupanje v institucije in poklice na drugi strani.

Znatno višje je tudi zaupanje v institucijo predsednika republike Kot je pojasnil partner v Valiconu Andraž Zorko, merijo stopnjo zaupanja v 21 institucij oz. organizacij in 21 poklicev tako, da primerjajo število tistih, ki jim zaupajo in tistih, ki jim ne. Med institucijami uživajo najvišjo stopnjo zaupanja mala slovenska podjetja (stopnja zaupanja je 61 odstotkov). Najbolj se je stopnja zaupanja povišala pri sodiščih, in sicer za dodatnih 19 odstotnih točk glede na leto 2013, a je ta še vedno na negativni strani. Zorko v tem vidi vpliv zadnjih sodnih procesov.

Relativno visoko povišanje beležijo še vojska (+17 točk), policija (+11 točk) in tuja velika podjetja (+15 točk) - omenjene tri imajo pozitivno stopnjo zaupanja. Zorko znatno povečanje stopnje zaupanja v vojsko pripisuje njenemu posredovanju ob letošnjem žledu, večje zaupanje policiji pa številnim odmevnim kriminalističnim preiskavam. Znatno višje je tudi zaupanje v institucijo predsednika republike, zasluge za to pa Zorko pripisuje Borutu Pahorju, ki je funkcijo nastopil po prvi meritvi v letu 2012.

Daleč najvišje zaupanje uživajo gasilci Znižala se je stopnja zaupanja v zdravstvo, ki pa še vedno zaseda mesto na pozitivni strani zaupanja. Zadnja štiri mesta na negativni strani zasedajo vlada, stranke vladne koalicije, stranke opozicije (med enimi in drugimi ni značilne razlike že od začetka merjenja) in povsem na dnu DZ.

Med vsemi poklici in posamezniki ter gledano na splošno v Sloveniji daleč najvišje zaupanje uživajo gasilci (92 odstotkov), sledijo jim znanstveniki (77 odstotkov). Zaupanje se je najbolj dvignilo sodnikom (+20 točk), vojakom (+14 točk) in policistom (+12 točk). Povsem na dnu so politiki na splošno (-92 odstotkov), po lestvici navzgor pa sledijo ministri, direktorji, sindikalisti, državni uradniki, duhovniki in občinski uradniki - pri nobenem od naštetih ni prišlo do spremembe na bolje glede na leto 2013.

Ne spreglejte