Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2018,
11.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

39

Natisni članek

Računsko sodišče Socialni demokrati Janez Janša Janez Janša Dijana Đuđić SDS

Torek, 6. 3. 2018, 11.28

6 let, 1 mesec

Računsko sodišče zaradi nezakonitega financiranja na sodišče poslalo SDS in SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

39

janz janša, sds | Foto STA

Foto: STA

Računsko sodišče je zaradi nezakonitega financiranja vložilo obdolžilne predloge zoper stranko SDS in SD, je za Siol.net potrdil Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča.

Sporni sta bili dve posojili, ki ju je največja opozicijska stranka SDS najela v nasprotju z zakonom o financiranju političnih strank.

Prvo je bilo 450 tisoč evrov vredno posojilo, ki ga je SDS decembra lani najela pri bosanski državljanki Dijani Đuđić. Po tem, ko je zgodba izbruhnila v javnosti in je postalo jasno, da so v SDS kršili zakonodajo, so posojilo sicer vrnili.

SDS si je 60 tisoč evrov že avgusta izposodila tudi pri podjetju Nova obzorja, katerega 44,2-odstotni solastnik je prav SDS.

SDS je pri bosanski državljanki Dijani Đuđić najela 450 tisoč evrov vredno posojilo. | Foto: Planet TV SDS je pri bosanski državljanki Dijani Đuđić najela 450 tisoč evrov vredno posojilo. Foto: Planet TV Računsko sodišče je opravilo predrevizijsko poizvedbo pri obeh posojilih in ugotovilo znake prekrškov, zato je bilo dolžno podati obdolžilna predloga.

Zakon o političnih strankah namreč dovoljeno višino posojila pri fizični osebi omejuje na desetkratnik povprečne mesečne plače. V drugem primeru je bilo sporno, da si je SDS izposodil denar od podjetja, medtem ko zakon dovoljuje financiranje le pri pravnih osebah, ki so banke ali posojilnice.

"Vse smo že večkrat in podrobno javno pojasnili. Če bo pravnomočno dosojen prekršek, bomo seveda kazen tudi plačali," so se odzvali v SDS. Spraševali smo jih sicer, ali bodo globo poravnali oziroma izpodbijali ugotovitve računskega sodišča.

V SD nezakonito financirali Solidarnost

Pri Socialnih demokratih (SD) je medtem računsko sodišče ugotovilo nezakonito financiranje stranke Solidarnost.

Kot je računsko sodišče ugotovilo že v reviziji pravilnosti poslovanja SD, je ta od leta 2014 neupravičeno nakazoval del sredstev stranki Solidarnost. V letu 2016 ji je nakazal 6.524,82 evra.

Solidarnost je namreč z SD v letu 2014 sklenila dogovor o skupnem nastopu na volitvah v državnem zboru leta 2014, kjer sta se dogovorili, da bodo njuni kandidati nastopili na kandidatni listi SD ter da si stranki v razmerju 85 : 15 delita sredstva iz državnega proračuna, ki ju prejmeta na podlagi zakona o političnih strankah.

Računsko sodišče pod vodstvom Tomaža Vesela je zaradi spornega financiranja političnih strank podalo več obdolžilnih predlogov. | Foto: Bojan Puhek Računsko sodišče pod vodstvom Tomaža Vesela je zaradi spornega financiranja političnih strank podalo več obdolžilnih predlogov. Foto: Bojan Puhek Računsko sodišče je po drugi strani ugotovilo, da v tem primeru ni šlo za skupno listo obeh strank, temveč je SD vložila samostojno kandidaturo. To je potrdila tudi Državna volilna komisija. Stranka Solidarnost zato po ugotovitvah revizorjev ni bila upravičena do sredstev iz državnega proračuna.

Ker je po mnenju računskega sodišča sredstva prejela neupravičeno, bi jih morala nakazati v humanitarne namene, česar pa v 30 dneh ni storila.

Predsednik Solidarnosti Uroš Lubej je pred dvema tednoma javno napovedal, da bo njegova stranka denar v celoti vrnila in javno obžaloval odločitev o koaliciji z SD.

V SD so vložitev obdolžilnega predloga po navedbah glavnega tajnika stranke Dejana Levaniča pričakovali, sodišču bodo tudi predložili vse potrebne dokumente. "Dogovor je bil sprejet v dobri veri in transparentno podpisan med dvema strankama. Je pa zdaj jasno, da je računsko sodišče to interpretiralo kot napako," je za STA povedal Levanič. Spomnil je še, da so takoj, ko jih je sodišče na to opozorilo, in sicer že pred dvema letoma, takšen način financiranja s stranko Solidarnost preko DZ prekinili.

Predsednik Solidarnosti Uroš Lubej pa je v pojasnilu za STA pozdravil priložnost, da bodo lahko svojo resnico povedali pred sodiščem. Po njegovih besedah je obstoječa zakonska ureditev, ki ureja delovanje političnih strank, izrazito naklonjena "tajkuniziranim političnim elitam" v parlamentu. "Velike parlamentarne stranke nemoteno prejemajo milijonske dotacije iz proračuna, ne plačujejo računov izvajalcem volilne kampanje, se mastijo na račun afer. Nove zunajparlamentarne stranke pa smo omejene na prispevke fizičnih oseb," je navedel Lubej. Po njegovem mnenju je to v izrazito škodo dobremu vodenju te države in načelom pravične in solidarne družbe.

Obenem je dodal še, da stranka Solidarnost dosledno spoštuje odločitev računskega sodišča in bo dosledno izvedla ne samo naloženi popravljalni ukrep, ampak bo v humanitarne namene nakazala vsa sredstva, ki so jih prejeli od DZ. (STA)

Koliko bodo morali plačati

V primeru SDS je obdolžilni predlog vložen proti Janezu Janši in SDS. V drugem primeru, ko gre za financiranje SDS, je obdolžilni predlog vložen proti stranki SDS, podjetju Nova Obzorja in takratni odgovorni osebi Mihaelu Hočevarju.

V primeru SD pa je obdolžilni predlog vložen proti nekdanjemu generalnemu sekretarju stranke Urošu Jauševcu in Tjaši Učakar, ki je bila zakonita zastopnica Solidarnosti.

Zagrožena kazen za stranko je od 4.200 do 21 tisoč evrov globe, za odgovorno osebo pa 450 do 900 evrov globe.

Pričakujemo lahko, da bo računsko sodišče s celotno revizijo financiranja SDS počakalo na čas po končanih letošnjih parlamentarnih volitvah, ko bo lahko v celoti preverilo njeno poslovanje.

Ne spreglejte