Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
20.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Računsko sodišče

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 20.53

7 let, 12 mesecev

Računsko sodišče: Neučinkovite priprave na zimsko univerzijado 2013

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub uspešno pridobljeni kandidaturi za organizacijo 26. zimske univerzijade Maribor 2013 postopek kandidature ni bil učinkovit.

Slednje v reviziji o uspešnosti in učinkovitosti priprav za izvedbo univerzijade ugotavlja računsko sodišče. Za izboljšanje učinkovitosti ter gospodarnosti porabe javnih sredstev zato zahteva predložitev odzivnega poročila. Neustrezno sodelovanje akterjev Kot ugotavlja računsko sodišče, ministrstvo za šolstvo in šport, Slovenska univerzitetna športna zveza ter občine Maribor, Ruše in Zreče pri kandidaturi niso ustrezno sodelovali, zato so tudi njihove aktivnosti pri določanju odgovornosti, zagotavljanju sredstev ter iskanju ustreznih pravnih podlag za zagotovitev sredstev in pravilne ter pravočasne izvršitve plačila zneska za organizacijske pravice v letih 2008, 2009 in 2010 potekale izrazito neučinkovito. Posledica neučinkovitega ravnanja in dejstva, da noben od partnerjev pri projektu ni niti poskušal doseči znižanja zneska plačila za organizacijske pravice, je tudi še vedno plačilo dela zneska za plačilo organizacijskih pravic in pripadajočega davčnega odtegljaja.

Načrtovanje priprav za izvedbo univerzijade ni bilo ustrezno, ugotavlja računsko sodišče. Ministrstvo kot največji načrtovani posamezni sofinancer projekta in partnerji pri projektu niso natančno in pravočasno določili nalog in odgovornosti vseh sodelujočih subjektov pri pripravah za izvedbo univerzijade, obsega potrebnih finančnih sredstev ter virov financiranja.

Nepravočasna priprava dokumentacije Pri načrtovanju izvedbe programskega dela univerzijade ni bila opravljena analiza o dopustnosti ter prednostih in slabostih ustanovitve družbe z omejeno odgovornostjo v primerjavi z ustanovitvijo javnega zavoda za ta namen. Prav tako namen in dinamika sofinanciranja upravičenih stroškov za izvedbo programskega dela univerzijade nista bila natančno in realno določena, dodaja računsko sodišče.

Ocene potrebnih športnih, turističnih, nastanitvenih zmogljivosti in cestne infrastrukture, obsega finančnih sredstev in virov financiranja po njihovem niso bile realne, natančne in pravočasno pripravljene. Poleg tega v Mariboru in Rušah niso pravočasno pripravili dokumentacije za izgradnjo posameznih infrastrukturnih objektov, s čimer bi lahko kandidirali za pridobitev državnih in evropskih sredstev, zato sta občini roke za zagotovitev objektov ter sama prizorišča tekmovanj v posameznih športnih panogah sproti spreminjali in od načrtov za izgradnjo nekaterih večjih objektov tudi odstopili.

Računsko sodišče ocenjuje, da kljub prvotnim načrtom posamezni objekti ne bodo zgrajeni, ker dokumentacija za izgradnjo posameznih infrastrukturnih objektov, ki bi določila tudi lastništvo, vzdrževanje in uporabo teh objektov po zaključku univerzijade, ni pripravljena, ob tem pa občini pri zagotovitvi investicij v infrastrukturne objekte nista preverili možnosti zasebnih vlaganj oziroma javno-zasebnega partnerstva.

MOM zanika nerealnost načrtovanih investicij Na mariborski občini so potrdili, da so prejeli revizijsko poročilo računskega sodišča, a se ne strinjajo z očitki, da so bile investicije nerealno načrtovane in da se k projektu ni pristopilo s skrbnostjo in odgovornostjo. Kot poudarjajo, je bila univerzijada načrtovana kot širši nacionalni projekt, a so bili investicijski načrti zmanjšani in prilagojeni glede na trenutne gospodarske razmere.

Marca 2009 je mestni svet MOM obravnaval informacijo o stanju na projektu, v katerem je navedena odločitev Fisuja, da se iz rednega programa umaknejo smučarski skoki, s tem pa gradnja predvidenega skakalnega centra v Mariboru ni bila več obvezna, čeprav so bile na ministrstvo za okolje in prostor večkrat podane pobude za pripravo državnega prostorskega načrta za območje Pohorja.

Novozgrajeni športni objekti bodo preneseni v upravljanje javnega zavoda Športni objekti Maribor, zato se z domnevo računskega sodišča, da obstaja tveganje, da načrtovani objekti po koncu zimske univerzijade ne bodo ustrezno vzdrževani, v Mariboru ne strinjajo.

Mestna občina Maribor se je tudi zavezala zagotoviti finančna sredstva v višini dveh milijonov evrov, ki so namenjena organizaciji in izvedbi samega športnega dogodka. Občina obveznost izpolnjuje z nakazili denarnih zneskov na transakcijski račun družbe Univerziada; tako je lani zagotovila 250.000 evrov, letos pa 550.000 evrov.

Na občini izpostavili dosedanje uspehe Glede črpanja državnih in evropskih sredstev so lani Mariborčani skrbno proučili javni razpis za izbor operacij za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo, pravijo, in ugotovili, da niti en sam "mariborski" projekt z razpisnimi pogoji ni imel osnov za priglasitev. Poglavitni vzroki so bili kratek rok prijave, operacija se je namreč morala končati do konca minulega leta, vrednost investicije pa je morala presegati pet milijonov evrov.

V Mestni občini Maribor so še navedli, da so doslej v okviru univerzijade uresničili krožno-kabinsko žičnico, Draš center v Radvanju, dogradili hotel Arena ter končali apartmaje Bolfenk na Pohorju. Prišlo je tudi do spremembe prizorišč tekmovanj, zato se je del investicij prenesel z drugih lokacij na Pohorje. Tako se je tekaška proga za biatlon z Areha preselila na tekaški poligon Radvanje, curling pa iz Ruš v mariborski Draš center. Ob tem je potrebna izgradnja povezave smučarske proge Jonatan z zasneževanjem in jezerom Videc, saj bodo vsa smučarska tekmovanja na Mariborskem Pohorju.

Ne spreglejte