Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
14.01

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

7

Natisni članek

zakon Vladimir Putin

Četrtek, 2. 5. 2019, 14.01

4 leta, 11 mesecev

Putin podpisal sporni zakon o internetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

7

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo podpisal zakon o "suverenem internetu", ki omogoča ruskim oblastem osamitev interneta v Rusiji. Oblasti trdijo, da je cilj zakona zaščititi Rusijo pred kibernetskimi grožnjami, kritike pa skrbi, da bo omogočil cenzuro.

Zakon, ki ga je sredi aprila potrdila duma, predvideva vzpostavitev neodvisne infrastrukture za ruski internet, imenovan Runet, ki bo Rusiji v primeru kibernetskega napada omogočil prekinitev povezav s svetom.

Zakon bo začel veljati novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlagatelji zakona pravijo, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Neodvisni internet bo lahko deloval tudi, ko bodo prekinjene povezave s strežniki zunaj Rusije. To pomeni, da bo Rusija pripravljena, če jo bodo druge države želele odklopiti od interneta.

"Če imajo drugi tehnične zmogljivosti za izvajanje napadov na ruski internet, potem moramo mi imeti tehnične zmogljivosti za obrambo pred temi napadi," je dejal eden od predlagateljev zakona, član sveta federacij Andrej Klišas. "Ne dvomimo o tem, da so ZDA tehnično sposobne izklopiti internet, kadarkoli se jim to zdi nujno," je dodal.

Vsi ponudniki bodo morali poročati ruskemu regulatorju

Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor bo glavni nadzorni organ, ki bo v primeru napada prevzel nadzor nad internetom. Glede na določbe zakona bodo morali vsi ponudniki interneta poročati Roskomnadzoru o poteku spletnega prometa in svojih strankah.

Eden od ciljev zakona je tudi ohraniti čim več podatkov, ki si jih izmenjujejo ruski uporabniki interneta, znotraj državnih meja. S tem naj bi ruske uporabnike zaščitili pred zunanjimi grožnjami, vendar aktivisti opozarjajo, da bodo novi ukrepi na koncu uperjeni proti kritikom Kremlja, ne pa proti zunanjim sovražnikom.

Prejšnji teden je deset mednarodnih organizacij za človekove pravice pozvalo Rusijo, naj se odreče temu zakonu. "Zakon vzpostavlja sistem, ki daje oblastem možnost, da ovira dostop do delov interneta v Rusiji," so opozorile.

V Moskvi so marca po potrditvi predloga zakona v prvem branju v parlamentu izbruhnili množični protesti. Več tisoč ljudi je vzklikalo "Roke stran od interneta" in izrazilo nasprotovanje vzpostavitve nove železne zavese oziroma "velikega ruskega požarnega zidu" po vzoru kitajske cenzure svetovnega spleta.

Ne spreglejte