Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 7. 2019,
14.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

Ptuj odpadno olje

Sreda, 31. 7. 2019, 14.24

4 leta, 8 mesecev

Ptujčani zbirajo odpadno olje in s tem prihranijo denar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Na Ptuju sistematično zbirajo odpadno olje in si tako znižujejo položnice za smeti. To je tudi ekološko dejanje, saj jedilno olje kot odpadek pomeni veliko težavo. Že en sam liter onesnaži milijon litrov vode, to je kar pol olimpijskega bazena. Ptujčani so navdušeni, ker prihranijo, obenem pa pomagajo ohranjati naravo.

Nenavaden zabojnik za odpadke, ki ga lahko srečamo le v Mestni občini Ptuj, privablja radovedne poglede. Zakaj? Ker takšnega zbiranja odpadnih jedilnih olj večina ne pozna. Domačinom ponuja možnost, da čim bolj enostavno odložijo odpadno jedilno olje. Doslej so tisti, ki so ločevali, odpadno olje morali voziti v nekaj kilometrov oddaljen zbirni center.

Prvi odzivi so presenetljivo dobri. Tudi zato, ker lahko prihranijo 20 centov za liter zbranega olja. Kot je za Planet povedal Alen Hodnik, direktor Javnega podjetja Ptuj, občani lahko dobijo svojo pripadajočo QR-kodo oziroma barkodo, ki jo nalepijo na embalažo. "S tem lahko identificiramo, kdo je odvrgel olje, in ga z vračilom na položnici nagradimo," pravi Hodnik. 

Po mnenju domačinov je to korak v pravo smer, kako ljudi odvaditi, da bi odpadna jedilna olja zlivali v odtoke in stranišča. En liter odpadnega olja lahko onesnaži kar milijon litrov pitne vode. V teh zabojnikih zbrano olje pa gre v predelavo in ponovno uporabo.

"Ne zlivajte ga v stranišče"

Kot je dejala Marjetka Levstek, predsednica Slovenskega društva za zaščito voda, je to olje res koristna surovina, saj lahko iz njega pridobimo koristne stvari, kot so biodizel, svečke, bioplin v bioplinarnah.

"Vsekakor pa ga, prosim, ne zlivajte v WC-školjke, ker zamaši kanalizacijo, dela težave v vaših čistilnih napravah in s tem seveda močno škoduje okolju," je še povedala. Na Ptuju je trenutno sedem takih zabojnikov, če bodo potrebe večje, pa načrtujejo, da jih bodo umestili še več.

Ne spreglejte