Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija Gregor Virant Alenka Bratušek

Sreda, 13. 3. 2013, 6.44

8 let

PS, SD, DL in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Alenka Bratušek, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec so v državnem zboru podpisali koalicijsko pogodbo.

Mandatarka iz vrst PS Alenka Bratušek je po podpisu pogodbe povedala: "Politične krize v Sloveniji je konec. Obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za ljudi." Na vprašanje, ali bo Zorana Jankovića pozvala k odstopu s položaja župana Ljubljane, je Bratuškova znova odgovorila, da je Janković s tem, ko je odstopil s položaja predsednika PS, omogočil prekinitev politične krize in da je lokalna politika stvar Ljubljančank in Ljubljančanov.

"Politična kriza je končana, prišel je čas, da zavihamo rokave in začnemo delati, za kar smo plačani. Med nami je precej vsebinskih razlik, vendar smo dokazali, da smo se sposobni dogovarjati, in smo ustvarili zaupanje. Zaupanje za tisto, kar najbolj potrebujemo," je poudaril predsednik DL Gregor Virant. Na vprašanje, kako komentira odgovor Alenke Bratušek v zvezi z županovanjem Zorana Jankovića, je odvrnil, da je bil za Državljansko listo pogoj, da Janković ni več predsednik PS in da je bil ta pogoj tudi izpolnjen. "Odnos do njegovega županovanja pa ostaja nespremenjen," je poudaril Virant in dodal, da bi moral Janković zaradi poročila komisije za preprečevanje korupcije odstopiti. Prvak DL je še pojasnil, da si bodo v stranki zato še naprej prizadevali za zakonsko ureditev možnosti, da volivci in volivke odpokličejo župana.

Predsednik SD Igor Lukšič je poudaril, da je za Slovenijo pomembno, da ima vlado, ki uživa podporo tudi med ljudmi. "Upamo, da bo vladi uspelo Slovenijo povrniti na bolje, da bo šlo za velik zasuk na bolje. Prepričan sem, da bo novi vladi uspelo. V SD smo že doslej in bomo še naprej naredili vse v dobro Slovenije," je dodal.

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec pa je dejal: "Danes Slovenija ni več v krizi, smo pa v hudi gospodarski krizi. Prepričan sem, da dobivamo močno vlado, ki bo kos izzivom. Treba bo sprejeti nepriljubljene ukrepe. Prepričan sem, da nam bo prihodnji teden uspelo sestaviti vlado, saj potrebujemo močno vlado."

Zaslišanja kandidatov za ministre na odborih predvidoma v ponedeljek in torek Bratuškova mora v DZ vložiti imena novih ministrov do četrtka. Zaslišanja kandidatov za ministre bodo na pristojnih odborih potekala predvidoma v ponedeljek in torek. Po tem ima mandatarka možnost, da v treh dneh predlaga morda kakšno drugo ime za posameznega ministrskega kandidata. Če se bo Bratuškova tej možnosti odpovedala, bo predsednik DZ-ja Janko Veber na kolegiju predsednika DZ-ja predlagal, da poslanci o ministrski ekipi odločajo na izredni seji DZ-ja v sredo, je pojasnil Veber.

V sredo popoldne je o vstopu v koalicijo odločala še DL, zvečer pa je zadnjo besedo rekel tudi svet PS. Za sodelovanje v novi vladi so se že odločili v DeSUS, kjer so tudi parafirali koalicijsko pogodbo, in v SD.

Največja uganka je bil zadnje dni prav DL. Predsednik DL Gregor Virant je mandatarki Alenki Bratušek pred dnevi v pismu poslal zahteve za vstop v koalicijo. Po poročanju medijev je med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor. Virant je od mandatarke že prejel odgovor na svoje pismo z zahtevami DL za vstop v vlado in naj bi bil z njim zadovoljen.

Glas za vstop v vlado je v sredo že napovedal vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj, hkrati je dejal, da bodo glasovali enotno. Podpredsednik stranke Janez Šušteršič medtem še vedno meni, da je premalo razumevanja za pomembne projekte z njegovega področja, torej za slabo banko, državni holding in privatizacijo.

Pripravljen naj bi bil tudi plan B Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah sicer pripravljala tudi "plan B". Kot kaže, bi tudi v primeru, da DL v vlado ne bi šla, poskušala sestaviti manjšinsko vlado.

Predsedniki oziroma vodje strank morebitne nove koalicije so glavne programske usmeritve za zaprtimi vrati uskladili prejšnji teden. Znano je le, da dogovor o sodelovanju, kot so ga poimenovali, obsega 12 prioritet. Med njimi sta tudi upravljanje državnega premoženja in sanacija bank. Intenzivni pogovori so sicer potekali vse do danes, predvsem o razdelitvi ministrstev in samih ministrskih kandidatih.

Ne spreglejte