Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
16.33

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

voda Travnik Občina Cerkno Jurij Kavčič sodišče

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 16.33

5 let, 9 mesecev

Prva zmaga Travničanov: onesnažene vode jim ni treba plačati

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Okrajno sodišče Idrija | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Ker prebivalci Travnika niso plačevali računov za pitno vodo, saj je ta že ves čas zelo onesnažena, je Občina Cerkno do poplačila želela priti s tožbo. Prva, ki jo je občina tožila, je bila Terezija Vončina. Sodišče je odločilo: vode ji ni treba plačati, občina bo tako sama krila tudi stroške tožbe.

Po približno mesecu dni od obravnave je Terezija Vončina v petek prejela sodbo. Tožena je bila najstarejša od prebivalcev Travnika, ki so se odločili, da računov za pitno vodo zaradi njene onesnaženosti ne bodo plačevali in s tem občino morda prisilili v ukrepanje.

Plačati bo morala okoljske dajatve, te so bile ena od manjših postavk na računu za pitno vodo, s čimer se je tudi sama strinjala, postavk za pitno vodo in omrežnino pa ji ne bo treba plačati.

Tako je odločilo Okrajno sodišče v Idriji, kjer jo je zastopal njen sin Silvi Vončina.

Po besedah prebivalcev Travnika je občina pozive, naj zadevo uredijo, preprosto ignorirala. Terezija Vončina je ena izmed občanov, ki so se zaračunavanju vode uprli in se odločili, da računov ne bodo plačevali, dokler občina ne bo poskrbela, da bo voda spet pitna. Vsak račun so pisno zavrnili v za to določenem roku, od občine pa na to, razen opominov pred izvršbo, niso prejeli odgovora. | Foto: Metka Prezelj Po besedah prebivalcev Travnika je občina pozive, naj zadevo uredijo, preprosto ignorirala. Terezija Vončina je ena izmed občanov, ki so se zaračunavanju vode uprli in se odločili, da računov ne bodo plačevali, dokler občina ne bo poskrbela, da bo voda spet pitna. Vsak račun so pisno zavrnili v za to določenem roku, od občine pa na to, razen opominov pred izvršbo, niso prejeli odgovora. Foto: Metka Prezelj

Prebivalci vasi Travnik so še leta 2016 za vodo iz zajetij, ki so jih skupaj s krajevno skupnostjo zgradili sami, krajevni skupnosti plačevali okoli 40 evrov na leto, lani pa jim je Režijski obrat Občine Cerkno začel zaračunavati pitno vodo.

Voda je onesnažena in zdravstveno neustrezna, plačevati bi jo morali po okrog sedem evrov na osebo na mesec. A ne gre za višino zneska, ne želijo plačevati nečesa, kar jim še nikoli ni bilo dobavljeno, pravijo.

Voda Travnik Jazne
Novice Občina toži vaščane, ti pa so še vedno brez pitne vode

Na sodišču vztrajal, da računov za pitno vodo ne bodo poravnali

Šestega junija je Terezijo Vončina na Okrajnem sodišču v Idriji zastopal njen sin Silvi Vončina. Ta je, kot je razvidno iz zapisnika, s katerim razpolagamo na uredništvu, na sodišču vztrajal, da jim pitne vode Občina ne more zaračunavati, saj jim ta ni dostavljena.

Kot nam je povedal župan, je občina za sanacijo nekaterih vodooskrbnih objektov v letih 2013-2016 vložila skupno 31.879 evrov. Nekaj del je bilo narejenih tudi na zajetju Jazne. | Foto: Metka Prezelj Kot nam je povedal župan, je občina za sanacijo nekaterih vodooskrbnih objektov v letih 2013-2016 vložila skupno 31.879 evrov. Nekaj del je bilo narejenih tudi na zajetju Jazne. Foto: Metka Prezelj

Občina je bila prisiljena v upravljanje, a lastništvo ni urejeno

Odvetnik Občine Cerkno Ivan Makuc je na sodišču dejal, da je bila Občina Cerkno na podlagi državne zakonodaje prisiljena prevzeti v upravljanje posamezne vodovode, morala je pridobiti vodna dovoljenja, pri tem pa je dodal, da s posameznimi skupnostmi, kjer so vodovodi, zaradi različnih razlogov, najbolj pa zato, ker na drugi strani ni bilo pripravljenosti, ni sklenila ustreznih pogodb za prenos zgrajene infrastrukture.

Sodnica je župana Jurija Kavčiča povprašala po lastništvu vodovoda Jazne, iz katerega se napaja tudi gospodinjstvo Vončinovih. Povedal je, da vodovod ni v zasebni lasti, saj je sredstva pri gradnji prispevala tudi krajevna skupnost, z lastnim delom pa tudi občani, tudi s svojimi vložki.

Občina Cerkno je vodovod leta 2004 v upravljanje prevzela na podlagi predpisov, ki jih je sprejela država, občini pa naložila, da je vodovode dolžna prevzeti v upravljanje.

Župan je povedal, da nikoli niso trdili, da je lastništvo urejeno, a je občina na podlagi zakonodaje dolžna upravljati vodovod in zaračunavati obveznosti, ki jih mora izpolnjevati do države.

Občina je vodovode prevzela v upravljanje povsod, razen tam, kjer ji je bilo to fizično preprečeno, kar so storili prebivalci vasi Labinje in Dolenji Novaki, ki so to občini preprečili celo s posredovanjem policije, je na sodišču dejal župan Občine Cerkno Jurij Kavčič. | Foto: Planet TV Občina je vodovode prevzela v upravljanje povsod, razen tam, kjer ji je bilo to fizično preprečeno, kar so storili prebivalci vasi Labinje in Dolenji Novaki, ki so to občini preprečili celo s posredovanjem policije, je na sodišču dejal župan Občine Cerkno Jurij Kavčič. Foto: Planet TV

"Težave bi bilo treba reševati na državni ravni"

"Najbrž v zvezi s to problematiko med dvema ognjema ni samo naša občina, s podobnimi težavami se srečujejo tudi drugod po državi. Menimo, da bi bilo treba te težave začeti reševati na državni ravni," je dejal župan Jurij Kavčič in dodal, da se mu zakoni ne zdijo ustrezni.

"Državna zakonodaja opredeljuje samo obveznost upravljanja javnih vodovodov, medtem ko njihovega lastništva ne ureja," je povedal Kavčič.

Župan kloriranje vidi kot edino možnost za ureditev razmer

Kot edino možnost za ureditev razmer je župan navedel montažo kloromatov, s katerimi bi bila voda pitna, a temu, po županovih navedbah, nasprotuje okoli 50 prebivalcev.

Občina je na vodovodu Čeplez, ki je razmeroma nov - vodovodi, ki jih upravlja občina, so namreč stari od pet pa do 25 let - preizkusila metodo dezinfekcije z UV-žarnico, a je bila neuspešna. Kot je povedal župan, v sodelovanju z inšpekcijo ugotavljajo, da brez uporabe kloromatov ne gre.

Ker del krajanov ne dovoli kloriranja vode na določenih zajetjih, po besedah župana Občina nima možnosti zagotavljanja brezhibne vode tako, kot je to pretežni pojav pri vseh drugih vodovodih v državi, stanje v tem primeru pa lahko le nadzoruje in obvešča o oporečnosti. | Foto: Metka Prezelj Ker del krajanov ne dovoli kloriranja vode na določenih zajetjih, po besedah župana Občina nima možnosti zagotavljanja brezhibne vode tako, kot je to pretežni pojav pri vseh drugih vodovodih v državi, stanje v tem primeru pa lahko le nadzoruje in obvešča o oporečnosti. Foto: Metka Prezelj

Upravljalec je Režijski obrat Občine Cerkno, za redna vzdrževalna dela in redne kontrole na terenu pa skrbijo njihovi vzdrževalci.

"Na vseh sistemih, kjer se priprava vrši s pomočjo natrijevega hipoklorita, ga dodajajo avtomatsko kontinuirano. Kontrole prostega rezidualnega klora na omrežju redno izvaja vzdrževalec upravljavca. Dodaten nadzor lahko izvajajo tudi uporabniki, če za to izrazijo željo. Predstavniku občina zagotovi ustrezen merilec in ga za to tudi izobrazi. Ta način dodatne kontrole uporabnikov prakticiramo na preostalih vodovodih, kjer so uporabniki to želeli," so nam povedali na občini.

Kot so nam povedali nekateri prebivalci Travnika, bi se nenazadnje strinjali tudi s kloriranjem, če bi lahko zaupali v strokovnost izvedbe in bi bila vsebnost klora redno preverjana. A glede na slabe izkušnje, ki jih imajo z vzdrževanjem iz preteklosti in govoric o tem, da se je klor zgolj površno stresel v enega od vodovodov, jih ta možnost skrbi. | Foto: Metka Prezelj Kot so nam povedali nekateri prebivalci Travnika, bi se nenazadnje strinjali tudi s kloriranjem, če bi lahko zaupali v strokovnost izvedbe in bi bila vsebnost klora redno preverjana. A glede na slabe izkušnje, ki jih imajo z vzdrževanjem iz preteklosti in govoric o tem, da se je klor zgolj površno stresel v enega od vodovodov, jih ta možnost skrbi. Foto: Metka Prezelj

Občina zaradi neukrepanja plačuje kazni zdravstvenemu inšpektoratu

Dokler Občina Cerkno ne bo dosegla soglasja z vsemi prebivalci, bo treba vodo še naprej prekuhavati. A ker je dolgoročno prekuhavanje zamudno in velik strošek, prebivalci vodo kupujejo.  | Foto: Metka Prezelj Dokler Občina Cerkno ne bo dosegla soglasja z vsemi prebivalci, bo treba vodo še naprej prekuhavati. A ker je dolgoročno prekuhavanje zamudno in velik strošek, prebivalci vodo kupujejo. Foto: Metka Prezelj Letno na posamezni vodovod Občina plača od 1.500 do 3.000 evrov kazni zaradi neukrepanja oziroma neustreznosti vode, in sicer v primerih vasi Labinje, Dolenji Novaki in Jazne, ker nimajo možnosti namestitve kloromatov, je na sodišču dejal župan Kavčič.

Od leta 2012 do junija letos so Občini Cerkno za vodovod Jazne na inšpektoratu izrekli skupno za 3.750 evrov denarnih kazni.

"Strinjamo se, da je kombiniran način (UV-žarnice in kloriranje op. a.) priprave najboljši, zavedati pa se moramo, da je vse naložbe treba vključiti v vsakoletni izračun cene," nam je povedal župan Kavčič.

V primeru, da bi na vodovode namestili UV-žarnice, bi to pomenilo od pet- do sedemkratno povišanje stroškov in s tem tudi enako zvišanje vodarine.

Dodal je, da bo treba, glede na to, da tudi država občini vodo zaračunava ne glede na to, ali je pitna ali ne oziroma ali jo uporabljajo, to treba plačevati tudi, če ni pitna.

Poleg kazni inšpektoratu bo zdaj občina plačala še sodne stroške

Prebivalcem Travnika je močno odleglo, saj so se bali predvsem, da bodo morali na svoja ramena prevzeti visoke stroške, povezane s tožbo občine. Prav zato so pred tem občini predlagali mediacijo, a se ta s tem ni strinjala.

Občino smo že večkrat povprašali po stroških odvetniške družbe, ki so jih do zdaj imeli v povezavi z vodovodom Jazne. Na vprašanje nam sprva niso odgovorili, ko pa smo jim pripisali postavke nakazil odvetniku iz javno dostopnih podatkov, pa nam je župan odgovoril, da "stroške odvetniške pisarne težko razdelijo na posamezne vodovode".

Voda
Novice "Ne bomo plačevali za pitno vodo, ki je nimamo" #video

Stroški občine v zvezi s to natanko določeno tožbo so nekoliko višji kot stroški Vončinove, ki bo plačala le 55 evrov sodne takse. Po naših izračunih, glede na točke, ki jih je odvetnik navedel za zapisnik na sodiču, strošek odvetnika zgolj v tej tožbi znaša približno dva tisoč evrov.

V letu 2017 je Občina Cerkno odvetniku Ivanu Makucu do zdaj plačala okoli 8.500 evrov, samo letos pa do zdaj nekaj več kot 7.300 evrov, prikazuje Erar, aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji.

Kot je odločilo Okrajno sodišče v Idriji, v tem sodnem primeru nosi vsaka stranka svoje stroške. To pomeni, da bo morala Terezija Vončina plačati 55 evrov sodne takse, stroški Občine Cerkno pa bodo znatno višji. | Foto: Metka Prezelj Kot je odločilo Okrajno sodišče v Idriji, v tem sodnem primeru nosi vsaka stranka svoje stroške. To pomeni, da bo morala Terezija Vončina plačati 55 evrov sodne takse, stroški Občine Cerkno pa bodo znatno višji. Foto: Metka Prezelj

Ne spreglejte