Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2014,
6.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vreme

Sreda, 5. 2. 2014, 6.39

8 let

Prva smrtna žrtev odpravljanja posledic vremenske ujme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odpravljanje posledic vremenske ujme je terjalo prvo smrtno žrtev. Zaradi električnega udara je na Pohorju umrl 20-letni delavec.

Nesreča se je zgodila okoli 18. ure ob sanaciji pretrganega daljnovoda približno 500 metrov v gozdu pri kraju Tinje na Pohorju, je sporočil tiskovni predstavnik policijske uprave Maribor Miran Šadl. Dvajsetletnik, ki je bil zaposlen pri samostojnem podjetniku, je umrl zaradi zastoja srca ob udaru električne energije.

Da se je nesreča zgodila pri sanaciji srednje-napetostnega omrežja na bistriškem območju, je za spletno stran Večera dejal tudi predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. Preiskava dogodka se je po njegovih besedah že začela. "Vsekakor lahko rečem, da posledice ujme odpravljamo v izredno težkih razmerah. Nesreča se je zgodila na območju, kjer je izpad elektrike še vedno precejšen," je še dejal Sovič. Umrli delavec, doma iz okolice Ptuja, je bil po pisanju časnika pogodbeni sodelavec Elektra Maribor.

Na dogodek se je že odzval minister za obrambo Roman Jakič, ki je na Twitterju zapisal, da gre za žalostno novico. "Na Štajerskem se je pri odstranjevanju posledic naravne katastrofe zgodila delovna nesreča s smrtnim izidom," je dodal Jakič.

Slovenija pod ledom že šesti dan Večji del Slovenije je v ledenem oklepu že šesti dan, vse pristojne službe pa nadaljujejo z odpravljanjem škode in pomagajo tistim, ki jih je ujma najbolj prizadela.

Zaradi vremenskih razmer je na številnih območjih države še vedno motena oskrba z električno energijo. Po zadnjih podatkih elektropodjetij je tako skupno brez elektrike še vedno okoli 38 tisoč odjemalcev.

Na terenu 500 vojakov Na pomoč so svojim kolegom, ki že skoraj teden dni odpravljajo škodo, nastalo ob ledeni ujmi, priskočili tudi gasilci iz krajev, kjer je bila narava bolj prizanesljiva. Tako je bilo na Notranjskem okoli 400 pomurskih gasilcev, na terenu pa je bilo tudi 500 pripadnikov Slovenske vojske.

Ne hodite v gozdove Velika nevarnost padajočih dreves in ledu obstaja po večjem delu države, zato pristojni prebivalce ponovno opozarjajo, naj ne hodijo v gozdove. Tudi Planinska zveza Slovenije opozarja vse obiskovalce gora, naj se ne zadržujejo na planinskih poteh, ki potekajo po gozdovih. Še vedno je zelo velika nevarnost proženja snežnih plazov, zato do nadaljnjega odsvetujejo obisk gora.

Po zelo grobi oceni je zaradi ledene ujme padlo približno štiri milijone kubičnih metrov drevja, morda tudi bistveno več, stanje pa se še poslabšuje, so povedali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Zaprte številne ceste Zaradi podrtih dreves in električnih drogov ter zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte številne ceste. Obstaja nevarnost padanja ledu in snega z vseh objektov nad cestami in z neočiščenih vozil. Tudi avtoceste so še vedno večkrat na dan zaprte. Avtobusni promet je potekal bolj ali manj normalno, z izjemo skrajnega zahoda države, počasi se normalizira tudi železniški promet.

Padavine tudi v prihodnjih dneh Po zadnji vremenski napovedi bodo zjutraj in deloma dopoldne občasno manjše padavine. Večinoma bo rahlo deževalo, pod okoli 800 metrov nadmorske višine pa bo ponekod dež zmrzoval. Padavine so napovedane tudi v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte