SiolNET. Novice Slovenija
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva novorojenčka v letu 2018 rojena že minuto čez polnoč

2,75

termometer

Novorojenček
Foto: STA

Prva novorojenčka v letu 2018 sta se v slovenskih porodnišnicah rodila minuto čez polnoč. Prva in verjetno težko pričakovana dečka sta se rodila v Ljubljani in Trbovljah, deset minut za njima pa se je v ljubljanski porodnišnici rodila tudi prva deklica v tem koledarskem letu. Skupaj se je na današnji dan v ljubljanski porodnišnici rodilo že sedem otrok.

Do okoli 9. ure dopoldan so mamice rodile še v porodnišnicah v Celju, Brežicah in Postojni. Vse so povile dečke, tako kot ena od mamic, ki je sinčka v Kranju ob 6.20 rodila doma.

Med prvimi novorojenčki prevladujejo dečki

V celjski porodnišnici se je prvi deček rodil ob 4.59, medtem ko so v brežiški porodnišnici prvega novorojenčka, prav tako fantka, dočakali ob 1.04. Tudi v Postojni so na svet kot prvega letos pospremili dečka, ki se je rodil ob 1.39.

V ljubljanski porodnišnici so na zadnji dan v letu imeli 14 porodov. Skupaj se je rodilo pet dečkov in devet deklic. V celotnem letu 2017 so zabeležili 5.928 porodov, od tega kar 173 parov dvojčkov, enkrat so se rodili tudi trojčki, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Porodnišnico na Jesenicah, kjer na rojstvo prvega otroka letos še čakajo, je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor.

V mariborski porodnišnici pa se je mudil predsednik vlade Miro Cerar, ki je obiskal tudi urgentni center UKC Maribor. V porodnišnici je Cerar najprej pozdravil Jana, prvorojenega Mariborčana v letu 2018 in staršem ob tej priložnosti izročil simbolično darilo. Srečal se je tudi z dežurno porodničarko in ostalim medicinskim osebjem, nato pa je obiskal še paciente v urgentnem centru.

Miro cerar, porodnišnica Foto: Vlada RS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 147
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin