Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
8.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

klop cepljenje

Sobota, 18. 6. 2011, 8.28

7 let, 12 mesecev

Proti klopom na Koroškem cepljena zgolj desetina prebivalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koroška sodi med najbolj ogrožena območja glede pojava klopnega meningoencefalitisa (KME).

Kljub temu pa se po ugotovitvah Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi. Po oceni ZZV je na Koroškem precepljenih zgolj 10 odstotkov prebivalcev, v primerljivi Avstriji pa 90 odstotkov.

Resno obolenje možganskih ovojnic KME je resno obolenje možganskih ovojnic in možganov, ki pusti dolgotrajne nevrološke posledice pri 35 do 58 odstotkov bolnikov. Bolezen spremlja hud glavobol, slabost, omotičnost, bruhanje, otrdelost tilnika, lahko tudi motnje zavesti ter ohromitve mišic nog, rok in dihal. Bolezen v enem odstotku primerov lahko vodi celo v smrt. Zdravljenje KME je simptomatsko, pri čemer se lahko zgolj lajšajo simptomi bolezni, saj specifičnega zdravila ni.

Bolezni so izpostavljeni predvsem tisti, ki se veliko časa zadržujejo v naravi oziroma na prostem, saj se bolezen prenaša z ugrizom okuženega klopa. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se je v Sloveniji leta 2009 največ ljudi, kar 33 odstotkov, s KME okužilo med nabiranjem gozdnih sadežev, 30 odstotkov se jih je okužilo med rekreacijo, 21 odstotkov pa med kmetovanjem.

Tveganju, da zbolijo za KME, so izpostavljeni ljudje vseh starosti. Leta 2007 je bilo prijavljenih 13 primerov obolelih, 29 obolelih v letu 2008, 19 obolelih v letu 2009 in devet obolelih v letu 2010, so sporočili iz ZZV Ravne na Koroškem. Na Koroškem za KME zboli povprečno 20 oseb na leto, pojavnost tako znaša 26,1 prebivalca na 100.000 prebivalcev.

"Cepljenje za marsikaterega posameznika nedostopno" Direktor ZZV Ravne Evgen Janet meni, da je tudi zaradi gospodarske krize, ki je Koroško zelo prizadela, postalo cepljenje za marsikaterega posameznika nedostopno. Na ZZV Ravne si zato v sodelovanju z drugimi organizacijami in donatorji prizadevajo za izvajanje akcij, ki bi omogočale cepljenje otrok iz socialno ogroženih družin.

Tako so v ambulanti ZZV Ravne aprila z donacijskimi odmerki izvedli cepljenje 500 otrok proti KME. Cepljenje je bilo namenjeno otrokom, starim od enega do 16 let, izvedba projekta pa je potekala ob podpori koroških šol, vrtcev in centrov za socialno delo.

Na ZZV Ravne cepljenje, ki predstavlja najbolj učinkovito zaščito, priporočajo vsem, ki živijo na ogroženih območjih, opravljajo delo v naravi oziroma se veliko gibajo na prostem. Cepijo se lahko vsi, tudi otroci, starejši od enega leta.

Ne spreglejte