Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
18.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

101

Natisni članek

protesti vlada kolesarjenje

Petek, 12. 6. 2020, 18.32

3 leta, 10 mesecev

Vroče pred parlamentom: protestniki nad ograjo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

101

Že osmi petek zapored so se po vseh večjih mestih zbrali protivladni protestniki, ti so danes stopili s koles in vlado Janeza Janše prvič pozvali k odstopu na klasičnem shodu. Na polnem Prešernovem trgu so peš izrazili nasprotovanje fašizmu, militarizaciji in represiji. 

Koesarski protest 5.6.2020
Novice Protestniki znova zavzeli ljubljanske ulice #foto #video

Dogajanje se je v Ljubljani tokrat začelo na Prešernovem trgu, kjer so protestniki glasno žvižgali. Na transparentih je bilo videti zapise, kot so Ne politiki janšizma; Umetnosti ne damo; Zbudite se, ni planeta B; Odzvonilo vam je; Diktaturo na smetišče zgodovine in tudi takšne z neposrednimi pozivi k odstopu vlade, piše STA.

Prerivanje med protestniki in policijo

Nato so se večinoma peš, nekateri pa tudi s kolesi, odpravili proti Trgu republike, kjer so napolnili neograjeni del trga. Tam so protestniki v zrak vrgli več papirnatih letal in s kredami po tleh napisali nekaj protivladnih gesel, nekateri so ob ritmih bobnov tudi zaplesali.

Za nekaj minut je več protestnikov hkrati dvignilo enak transparent z napisom: Smrt janšizmu! Svoboda vsem! Pred zaščitno ograjo pa je za krajši čas izbruhnilo tudi prerivanje med policijo in manjšo skupino protestnikov s prekritimi obrazi in rdeče-črnimi zastavami. Ograjo na Trgu republike so sicer postavili že pred deseto uro dopoldne.

Z balkonov na ulice

Vseslovenski protesti so se začeli kot akcije z balkonov v obdobju epidemije bolezni covid-19, aprila, ko je vlada sprostila prve ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, pa so se protestniki podali na kolesa. Proteste prek spletnih družbenih omrežij usklajuje več iniciativ in posameznikov.

Protestniki so do vlade kritični zaradi vrste potez, med drugim domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme za boj proti bolezni covid-19, številnih kadrovskih menjav, večanja pooblastil policije, prizadevanj za pošiljanje vojske na meje, napadov na novinarje ter omejevanja dela nevladnih okoljskih organizacij, piše STA.

Utrinki z današnjega protesta:

Fotogalerija
1 / 42

Kot so poudarili v enem od pozivov pred današnjim protestom, so na "udaru težko pridobljene in že dodobra skrhane delavske pravice, dostop do javnega zdravstva, narava in okolje ter temeljne svoboščine, kot sta svoboda gibanja in ne nazadnje pravica do protesta". Opozorili so tudi na povečevanje proračunov in pooblastil represivnih organov in vojske.

Z odprtim pismom so podporo petkovim protestom izrazili tudi v Sindikatu Mladi plus. Prepričani so, da so teme, aktualne na protestih, pomembne tudi za sindikalne organizacije. Med njimi so opozorili na avtokratske težnje, ki po njihovih navedbah niso združljive s sindikalnim ravnanjem, korupcijo, zaradi katere so na slabšem delavci, napade na strokovnjake, medije in širjenje lažne propagande ter skrb za okolje, poroča STA.

V Ljubljani danes protesti tudi proti rasizmu

Sicer pa se je pred večernimi protesti danes odvil tudi protest pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani, kjer se je zbralo več deset ljudi, ki so opozarjali na rasizem in podprli gibanje za pravice temnopoltih Življenja temnopoltih štejejo. Protestniki so naštevali imena žrtev policijskega nasilja, klečali in imeli minuto molka, je poročala Televizija Slovenija. S tem so želeli opozoriti na rasizem in podpreti proteste, ki so izbruhnili v ZDA po tragični smrti temnopoltega Georgea Floyda, pozneje pa tudi v številnih državah po svetu.

Protesti v ZDA so izbruhnili zaradi smrti temnopoltega osumljenca Georgea Floyda 25. maja v Minneapolisu, ki ga je zadušil beli policist. Protesti so se kmalu razširili v številna mesta po svetu. Nova tarča protestnikov so postali tudi kipi osebnosti, ki so povezane s kolonizacijo in rasizmom, še navaja STA.

Novice Po ulicah mest so se spet zapeljali kolesarski protestniki #foto #video
Ne spreglejte