Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2019,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

21

Natisni članek

slovenščina

Sreda, 29. 5. 2019, 11.02

4 leta, 11 mesecev

Protestna izjava SAZU: Dovolj "onesnaževanja" z angleščino, zaščitimo slovenščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

21

znak | Člani SAZU protestirajo proti po njihovem mnenju pretirani rabi angleščine. V Zrečah stoji znak 'Kiss and go', poljubi in pojdi. Označuje tri parkirna mesta, kjer lahko starši ustavijo, otroci pa varno izstopijo iz vozila in odidejo v šolo.

Člani SAZU protestirajo proti po njihovem mnenju pretirani rabi angleščine. V Zrečah stoji znak 'Kiss and go', poljubi in pojdi. Označuje tri parkirna mesta, kjer lahko starši ustavijo, otroci pa varno izstopijo iz vozila in odidejo v šolo.

Skoraj 30 rednih, izrednih in dopisnih članic in članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) je na vlado, DZ in ustavno sodišče naslovilo protestno izjavo v zvezi z zanemarjanjem ustavno in zakonsko določene skrbi za slovenski jezik. Tudi javnost pozivajo, da se aktivno angažira pri skrbi za slovenščino na vseh področjih življenja.

Sportal Sedem vplivnežev, ki te dni na kolesih raziskujejo Slovenijo #video #foto

Trideseterica članic in članov V. razreda za umetnosti ter II. razreda za filološke in literarne vede SAZU je v protestni izjavi spomnilo, da je bila prav nevarnost, ki je grozila slovenskemu jeziku, temeljna motivacija za razglasitev samostojnosti Republike Slovenije.

"Zato je toliko bolj osupljivo in nesprejemljivo nespoštovanje ustavne in zakonske vloge slovenščine v javnem, izobraževalnem in znanstvenem življenju," je poudarjeno v izjavi.

Akademiki SAZU opozarjajo, da je "v zadnjih desetletjih dramatično upadlo znanje vseh drugih jezikov, ki smo jih nekoč odlično obvladali, celo jezikov sosednjih dežel". | Foto: Ana Kovač Akademiki SAZU opozarjajo, da je "v zadnjih desetletjih dramatično upadlo znanje vseh drugih jezikov, ki smo jih nekoč odlično obvladali, celo jezikov sosednjih dežel". Foto: Ana Kovač

otroška soba
Novice Slovenija zdrsnila na tretje mesto držav z najnižjo ogroženostjo otrok

Jezikovno onesnaženje 

Trditve, da je situacija skrb vzbujajoča, so podkrepili z nekaj primeri.

1. Jezikovna krajina na Slovenskem je po njihovem onesnažena z nepreglednim številom angleških napisov.

2. Operacijska sistema multinacionalke Apple, ki sta se uveljavila tudi na slovenskem trgu, ne podpirata slovenščine.

"Kako je mogoče, da se ob protestih kulturnih in znanstvenih ustanov državni uradniki cinično sprenevedajo, da zakon ne ščiti slovenščine pri osebnih računalnikih in 'pametnih telefonih', češ da ne gre za javne, ampak za zasebne naprave?"

To se med drugim sprašujejo pisci izjave ter opominjajo, da sta Slovaška in Hrvaška to problematiko "zlahka uredili".

Google Street View
Novice Po Sloveniji vozi fotografski avtomobil: preverite, kako boste našli posnetke #video

Angleščina prekosila jezike sosednjih držav

Prav je, da naše univerze omogočajo tuji jeziki za tuje študente, ne pa tudi za naše, menijo na SAZU. | Foto: STA , Prav je, da naše univerze omogočajo tuji jeziki za tuje študente, ne pa tudi za naše, menijo na SAZU. Foto: STA , Prav tako se akademiki sprašujejo, kako je mogoče, da uprave slovenskih univerz s podporo velikega dela naravoslovcev in dela družboslovcev vztrajno poskušajo uveljaviti angleščino kot učni jezik.

"Seveda ni s tem nič narobe, če gre za tuje študente in študentke, je pa nesprejemljivo, če gre za slovenske," so opomnili. Prav tako opozarjajo, da je "v zadnjih desetletjih dramatično upadlo znanje vseh drugih jezikov, ki smo jih nekoč odlično obvladali, celo jezikov sosednjih dežel", to, da je angleščina "današnja svetovna lingua franca", pa "ne bi smel biti razlog za zanemarjanje drugih jezikov".

Sportal "Slovenci se imamo za nogometni narod, a smo daleč od tega" #video

Diskriminacija slovenščine v znanstvenih objavah

V protestni izjavi so podpisniki poudarili tudi, da ogorčeno nasprotujejo razvrednotenju člankov tistih znanstvenic in znanstvenikov, ki zaradi narave svojega raziskovalnega in pedagoškega dela analize pišejo in objavljajo v slovenščini in se ob tem sprašujejo, kako je mogoče, "da kriteriji za znanstveno raziskovanje izrazito protežirajo angleščino in diskriminirajo slovenščino".

Ob tem pa tudi: "Kako je mogoče, da predlog novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prinaša šokantno poslabšanje položaja slovenščine?" Peta alineja 43. člena namreč dopušča, da se "ne glede na zakon, ki ureja javno rabo slovenščine, lahko deli razpisnih postopkov ali prijav na razpis, pri ocenjevanju katerih sodelujejo tuji strokovnjaki, izvajajo v tujem jeziku".

Člani SAZU podpirajo tudi izjave Komisije za slovenski jezik v javnosti pri SAZU. Ta je na novinarski konferenci konec marca predstavila svoja prizadevanja za ohranitev in razvoj slovenskega jezika in dokumente, ki jih je v ta namen sprejela. Trden namen komisije je doseči za slovenščino ugodnejšo klimo.

Ne spreglejte