SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vzporedni mehanizmi energetike

Tajni načrt Roberta Goloba: s prodajo GEN-I brez vednosti države …#foto #video

10

termometer

Državno podjetje se prodaja brez vednosti države, prevzem pa se odvija pod tajnim imenom Projekt Grom. Iz dokumenta izhaja, da je prvi mož Gen-I Robert Golob že konec avgusta začel priprave na prodajo slabe polovice največjega slovenskega trgovca z električno energijo. A se postopki, nenavadno za sistem, ki ga posredno in neposredno v celoti obvladuje država, dogajajo v strogi tajnosti. Skrivnost, o kateri nič ne vedo niti nadzorniki niti uprava Gen Energije, pa tudi Slovenski državni holding ne.

Del dokumentov, ki so jih danes razkrili v oddaji Planet 18 na Planet TV, objavljamo spodaj. 

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

V obdobju draženja energentov direktor Gen-I Robert Golob skupaj s podjetjem Elektro Ljubljana pripravlja prodajo večinskega deleža polovice družbe, ki jo obvladujejo, a v njegovi krovni družbi, Gen Energija, o tem ne vedo nič. "To je zame malo presenečenje, to vprašanje. Prvič slišim od vas. Ne more, ne more prodati 75 odstotkov, zato ker imamo predkupno pravico. Mi imamo tam že 25-odstotni delež in imamo predkupno pravico na delež, ki ga ima Elektro Ljubljana. Zato se to ne more zgoditi," je informacije komentiral generalni direktor Gen Energija Martin Novšak. O poslovnem deležu, ki ga ima GEN-I, pa bi ravno tako morali najprej povprašati njih, je pojasnil Novšak. Ne nazadnje je to državno premoženje, je opozoril.

Preizkušanje trga

Tudi poizvedovanje v septembra imenovanem novem nadzornem svetu Elektro Ljubljane je naletelo na priznanje, o tem niso vedeli nič. Šele ko so pregledovali stare posle, so po naključju izvedeli za namero prodaje, je razložil predsednik nadzornega sveta Elektro Ljubljana Božidar Godnjavec. "Po mojem mnenju to ni normalno. Za vsak posel, še posebej, če je toliko vreden, bi bilo pravilno, da je z njim seznanjen nadzorni svet. Po poslovniku mora biti seznanjen. Ampak njihovo stališče, stališče uprave, je drugačno. Njihov argument je bil, da so menili, da ni potrebe po seznanitvi, da je šlo samo za testiranje trga," je povedal Godnjavec.

Slabega pol milijona evrov nagrade

Da ni šlo samo za preverjanje trga, potrjuje tudi že avgusta sklenjena svetovalna pogodba s KPMG, v kateri jim obljubljajo najmanj 420 tisoč evrov nagrade ob uspešno izvedeni transakciji. Ali pa dejstvo, da so v to pogodbo sami zapisali, da so že identificirali dva morebitna vlagatelja, s katerima sta prodajalca že bila v stiku, v tem primeru pa bi bila nagrada vsaj 300 tisočakov.

Tudi na ministrstvu ne vedo ničesar

Podatke pa se očitno skriva tudi pred upravljavcem državnega premoženja, Slovenskim državnim holdingom, od koder so pojasnili, da SDH ni bil obveščen o sklenjenem Dogovoru o sodelovanju v postopku skupne prodaje 75 odstotkov poslovnih deležev v družbi GEN-EL, niti ni bil obveščen o sklenitvi pogodbe za svetovanje pri prodaji. Zanimivo, saj GEN Energija zanje skrbi za sedem hidroelektrarn, Termoelektrarno Brestanica in našega največjega proizvajalca električne energije, Jedrsko elektrarno Krško, kjer ima Gen-I z državnim blagoslovom predkupno pravico. A celo ministrstvo za infrastrukturo ne ve o razprodaji državnih draguljev popolnoma nič. "Verjetno bi bilo normalno, da bi se vsaj o neki nameri lastnika oziroma vsaj na tej strani resorno ministrstvo o taki nameri malo bolj intenzivno obveščalo," je dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok.

Elektro Ljubljana in GEN-E na sodišču

Še bolj nenavadno pa je dejstvo, da med družbo Elektro Ljubljana in GEN-E poteka spor na sodišču ravno zaradi ponujenega deleža. "Zdaj vse to kaže na neko, ne vem, skrivalništvo. Da bi poslovne deleže, za katere imaš nakupno opcijo z drugim partnerjem, v tem primeru GEN Energijo, predhodno oziroma predčasno prodajal, nakazuje na to, da imaš skrite ali pa slabe namene. Ne morem si razlagati drugače," meni Košorok.

Vsekakor pa se ob podrobnostih iz svetovalne pogodbe postavlja tudi vprašanje, ali si je Golob izbral kupca po lastni izbiri, da se trajno obdrži na direktorskem stolčku.

Počivalšek Novice Vlada razmišlja o energetskih vavčerjih za najbolj ranljive elektrika Posel danes Slovenija z največjim skokom cen elektrike Robert Golob Posel danes V Gen-I zatrjujejo, da elektrike in plina ne bodo podražili #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin