SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pročelje ministrstva za kulturo polepili z apeli #foto

0,60

termometer

Apeli ministrstvo za kulturo
Foto: STA

Pred ministrstvom za kulturo se je danes na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi odvila akcija za kulturo. Udeleženci, po ocenah organizatorjev se jih je zbralo okoli tisoč, so z apeli in klicaji prelepili pročelje ministrstva za kulturo. Z akcijo so po besedah pobudnikov aktivno nastopili proti molku, v katerega se je zavilo ministrstvo.

protesti Novice Protestnike pred ministrstvom odpeljali policisti #video

Kot je povedala članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Petja Grafenauer, z današnjo akcijo naslavljajo ministrstvo za kulturo, njegovo nedejavnost, saj da so bili v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami za kulturo sprejeti samo nujni socialni ukrepi, piše STA.

Ker niso dobili odgovorov, so se odločili pročelje stavbe prelepiti

Pravijo, da z ministrstva, razen kadrovanja, fašistoidnega govora in govora, ki ne pritiče razmeram v kulturi, drugega odgovora ni bilo. Ker so pozivi in prošnje različnih društev, stanovskih organizacij in neformalnih skupin ministrstvu ostali brez odgovorov, so se odločili pročelje stavbe prelepiti z apeli.

Razlog za današnjo akcijo, ki se je sicer začela na Muzejski ploščadi, pa je po njenih besedah tudi ta, da kulturna politika v slovenskem prostoru ni bila reformirana že ves čas obstoja samostojne države. Kulturniki se zavzemajo za novi zakon za kulturo, za katerega pa si želijo, da ga napiše minister, ki bo odprt za vse vrste kulture.

V apelu, ki so ga naslovili Ostanimo v družbi najboljših, so poudarili, da vodilne evropske države prepoznavajo pomen kulture in namenjajo za njeno financiranje v času krize dodatna sredstva ter da so naložbe v kulturo ekonomsko smiselne in upravičene, saj ima kultura enega od največjih multiplikativnih učinkov, poroča STA. 

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Med epidemijo smo se zatekali h kulturi

Kot so še zapisali, smo se h kulturi zatekali med epidemijo in kultura nam lahko pomaga državo pognati v smer razvoja tudi po njenem koncu. Kultura dokazano krepi ustvarjalnost, ki jo bomo ob izzivih prihodnosti zagotovo potrebovali. Poleg omenjenega apela pa so se na pročelju ministrstva znašli tudi napisi: Ne odgovarjate. Kar trdite, ni res. Vrnite nam kulturo.

Kot so pred protestom zapisali v Aktivu delavk in delavcev v kulturi, je minister za kulturo Vasko Simoniti evropske ministre za kulturo in medije 19. maja prek videokonference obvestil, da se v Sloveniji izvajajo pravočasni in učinkoviti vladni ukrepi za lajšanje hudih gospodarskih in socialnih posledic krize za kulturni in kreativni sektor. Ta trditev po njihovih besedah ni resnična.

Zbrani so lepljenje apelov pospremili z aplavzom, pobudniki akcije pa so še napovedali, da jih bodo, če se stvari ne bodo spremenile, nadaljevali. Slišati je bilo mogoče tudi poziv ministru Simonitiju, naj odstopi oziroma naj spremeni svoj odnos do problematike, še navaja STA.

protesti Novice Na protestih v Ljubljani pridržali enega od protestnikov #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin