Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 11. 2021,
7.27

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravnik na dlani PR članek

Petek, 26. 11. 2021, 7.27

2 leti, 4 mesece

Pri vsakem spletnem nakupu imate pravico do reklamacije

Oglasno sporočilo

Črni petek, spletni ponedeljek in druge akcijske ponudbe nas pogosto premamijo, da kupimo izdelek, za katerega se hitro izkaže, da ga ne potrebujemo. Ob takih trenutkih je dobro vedeti, da je mogoče uveljavljati reklamacijo brez posebnega razloga. Če pri izdelku, ki ste ga že uporabljali, odkrijete napako, pa imate možnost uveljavljati garancijo ali podati zahtevek za prijavo stvarne napake.

pravnik na dlani | Foto:

Kupci smo najšibkejši člen v nakupovalni verigi, zato naše interese ščiti zakonodaja. Tako imamo tudi pravico vsak izdelek, ki smo ga kupili na daljavo, vrniti v 14 dneh brez vprašanj in navajanja razlogov za vračilo, prodajalec pa nam je po zakonu o varstvu potrošnikov dolžen vrniti kupnino. Morda niste vedeli ali pa vam bo trgovec to zamolčal, toda pri vračilu izdelka, kupljenega na daljavo, vam pripada tudi povračilo stroškov poštnine, če ste jo ob naročilu izdelka morali plačati. Vi kot kupec pa morate kriti strošek poštnine, če jo morate plačati, ko izdelek vrnete.

Kako je z garancijo?

Pri določenih izdelkih, kot so tehnično blago, elektronika, bela tehnika in podobno, mora prodajalec zagotoviti garancijo, da bo prodana stvar določen čas brezhibno delovala. V nasprotnem primeru jo je dolžen popraviti ali zamenjati, kupec pa ima pravico pogodbo tudi razdreti. Garancija se lahko uveljavlja od prodajalca ali pa od proizvajalca. Kupec lahko najprej zahteva popravilo stvari. Če ta ni popravljena v 45 dneh, pa lahko zahteva zamenjavo z drugim izdelkom. Minimalni garancijski rok po zakonu o varstvu potrošnikov je eno leto od nakupa stvari, zato je dobro vse papirje o kupljenih izdelkih, ki imajo zagotovljeno garancijo, spraviti na varno, da jih imate pri roki, če se kaj pokvari. Ob uveljavljanju garancije lahko nastopijo težave, saj se nekateri prodajalci izgovarjajo na različne okoliščine, imajo svoje izvedence za napake na blagu in poskušajo storiti marsikaj, da kupec garancije ne bi mogel uveljaviti. V takšnih primerih se lahko po nasvet vedno obrnete na Pravnika na dlani.

Če podjetje krši svoje dolžnosti, se lahko obrnete na storitev Pravnik na dlani. Diplomirani pravniki na številki 01 280 8000 bodo vaš primer skrbno pregledali in vas opozorili na vaše pravice.

Kdaj lahko uveljavljate zahtevek na podlagi stvarnih napak?

Preprost odgovor je: če nov izdelek ne deluje, kot bi moral. Na splošno namreč velja, da prodajalec kupcu jamči, da prodana stvar nima dejanskih napak. Velja tudi, da mora kupec ob prevzemu izdelek pregledati in morebitne napake javiti v osmih dneh od odkritja. Če pa kupec šele pozneje ugotovi, da ima prodana stvar določeno napako, ki je obstajala že ob nakupu in je ob običajnem pregledu ni mogel opaziti, lahko v dveh mesecih od ugotovitve napake od prodajalca zahteva, da stvar popravi, zamenja z novo, lahko pa tudi odstopi od pogodbe. Odgovornost prodajalca za stvarne napake traja dve leti. Stvarno napako lahko po zakonu o varstvu potrošnikov uveljavljate zgolj od prodajalca.

Za stvarno napako gre:
 

  1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno uporabo ali promet;
  2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno uporabo, za katero jo kupec kupuje, prodajalcu pa je bila znana oziroma bi mu morala biti znana;
  3. če stvar nima lastnosti ali odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oz. predpisane;
  4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če sta bila vzorec ali model prikazana samo zaradi obvestila.

Če prodajalec noče priznati prijave napake ali reklamacije, lahko za pravni nasvet vedno pokličete 01 280 8000 – Pravnik na dlani. | Foto: Če prodajalec noče priznati prijave napake ali reklamacije, lahko za pravni nasvet vedno pokličete 01 280 8000 – Pravnik na dlani.

Ne poznate svojih pravic ali so vaš zahtevek zavrnili? Vprašajte za pravni nasvet na številki 01 280 8000 – Pravnik na dlani. Primer bomo skrbno pregledali in vas opozorili na vaše pravice.

Ne sprijaznite se prehitro

Primernost blaga za normalno uporabo se po zakonu presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je podal – zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na izdelku. Če vam je po letu od nakupa trpežne jedilne mize, za katero je garancija že potekla, ta ob normalni uporabi začela razpadati, imate zagotovo dober razlog za prijavo stvarne napake. Svoja opažanja pri oddaji vloge čim podrobneje opišite, zelo jasno zapišite svoje zahteve, vlogo pa obvezno opremite z datumom.

Ko se boste dogovarjali o rešitvi, pa se zavedajte:

  • da lahko zahtevate popravilo izdelka;
  • če to ni mogoče, ste upravičeni do zamenjave z novim;
  • od prodajalca lahko zahtevate tudi vrnitev kupnine.

Če izdelek vrnete v prodajalno, je modro zahtevati potrdilo o oddaji oziroma prevzemu, na katerem naj bo zapisan datum. Prodajalec vam je namreč dolžen odgovoriti v osmih dneh od oddaje prijave.

Se sliši zapleteno? V resnici ni tako zelo. Pri Pravniku na dlani vam bo pravni strokovnjak svetoval na kateremkoli koraku ter vam z enim klicem pomagal razrešiti dvome in odgovoriti na vprašanja. Pokličite 01 280 8000.

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA, D. O. O.

Ne spreglejte