Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
6.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

vreme veter dež

Petek, 15. 12. 2017, 6.29

6 let, 4 mesece

Reke znova naraščajo, prihaja sneg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35
Neurje veter poplave 12.12.2017 | Foto STA

Foto: STA

Ljubljanica, Kolpa in Krka bodo znova naraščale, v noči na soboto prihaja sneg. Jugozahodni veter, ki je v zadnjih dneh odkrival strehe in podiral drevesa, se je ponovno okrepil in predvsem na severovzhodu ter na Notranjskem dosega hitrost do okoli 70 kilometrov na uro.

V noči na soboto nas bo dosegla hladna fronta. Meja sneženja se bo, z izjemo obale in najnižjih delov Primorske, povsod spustila do nižin. Do jutra lahko po nižinah zapade večinoma od 5 do 10 centimetrov mokrega snega. Manj snega bodo deležni na skrajnem severovzhodu države, več snega, do okrog 20 centimetrov, pričakujemo seveda v višjih krajih in v delu Kočevske in Notranjske, napovedujejo na Arsu.

Ker bo ponoči snežilo, bodo vozne razmere slabše kot običajno, zato bodo daljši tudi potovalni časi. Na pot se ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme, opozarjajo na prometno-informacijskem centru.

Na prelazu Ljubelj so obvezne verige na avstrijski strani. Zaradi podrtih dreves, plazov in poplav so še zmeraj zaprte številne ceste:
- na Gorenjskem Rudno - Nemški Rovt, Zgornje Jezersko - prehod Jezersko in prelaz Jezersko;
- na Savinjskem prelaz Pavličevo sedlo;
- na Postojnskem Planina - Unec;
- na ljubljanskem Barju Podpeč - Črna vas.

Največ snega naj bi zapadlo v osrednjem in južnem delu države. | Foto: Arso Največ snega naj bi zapadlo v osrednjem in južnem delu države. Foto: Arso

Jutri zjutraj bodo padavine povsod ponehale, najkasneje na zahodu. Čez dan bo ostalo pretežno oblačno, v zahodnih krajih pa se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Sledilo bo nekaj suhih in razmeroma hladnih dni. Zjutraj in ponekod tudi dopoldne bo po nekaterih nižinah megla.

Reke naraščajo

Tudi ojezerjene površine na kraških poljih Dolenjskega in Notranjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh še povečale. V zahodni in južni Sloveniji je povečana verjetnost za zemeljske plazove.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, poplavljene površine pa se bodo danes in v soboto znova nekoliko povečevale. Kolpa, ki se razliva na običajnih mestih, bo do noči še narasla v srednjem toku, v spodnjem toku pa bo naraščala predvidoma do sobote dopoldne. Krka bo ponoči znova nekoliko narasla in se razlivala ob strugi. Naraščajo in razlivajo se tudi manjše reke na Kočevskem, opozarjajo na agenciji za okolje (Arso).

Povečana nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin obvešča prebivalstvo v zahodni in južni Sloveniji o povečani verjetnosti zemeljskih plazov, ti pa so mogoči tudi v preostalih delih države. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se plazovi v preteklosti že pojavljali, naj bodo po besedah zavoda pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, na posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.
Ne spreglejte