SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prepozno vključitev v dodatno zavarovanje boste plačevali vse življenje

2

termometer

Zavarovanca, ki se pozno vključi v dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čaka pribitek na premijo. In ta znaša tri odstotke za vsako polno leto nezavarovanosti od 1. januarja 2006.

Žurnal24 v članku omenja primer bralca, ki pravi, da mu je zavarovalnica do konca življenja naložila kazen, ker tri leta ni bil dodatno zavarovan. "Za vsako leto neplačevanja so mi za tri odstotke zvišali premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da bom do konca svojega življenja plačeval devet odstotkov več na mesec kot moji prijatelji," besede bralca navaja žurnal24.

Bralec po končanem študiju ni sklenil dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki je sicer prostovoljno. A v Vzajemni glede zaračunavanja pribitka, kot piše žurnal24, pojasnjujejo, da so "dopolnilna zavarovanja oblikovana po načelu medgeneracijske solidarnosti – vzajemnosti med mladimi in starimi (ni razlike v premiji glede na stroške za zdravstvene storitve, temveč je premija enaka ne glede na starost ali zdravstveno stanje). Če se mladi ne bi zavarovali, zavarovalnica ne bi imela dovolj sredstev, da krije stroške zdravstvenih storitev starejšim. Zato je država (zakonodajalec) z zakonom vnesla ta člen, ki na ta način omogoča enako dostopnost do zdravstvenih storitev in zdravil vsem generacijam."

Glede prepozne ureditve dodatnega zdravstvenega zavarovanja pa na Vzajemni za žurnal24 pojasnjujejo, da gre za varovalko, da ne bi nastale zlorabe, ko bi oseba sklenila zavarovanje takrat, ko bi že potrebovala zdravstvene storitve. Osebo, ki sklene dodatno zavarovanje več kot en mesec za tem, ko si je na novo uredila obvezno zdravstveno zavarovanje, namreč doleti trimesečna čakalna doba. V tem času zavarovanec plačuje premijo, a nima kritja za zdravstvene storitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin