Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2013,
13.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje zavarovanje

Sobota, 12. 10. 2013, 13.31

8 let

Prepozno vključitev v dodatno zavarovanje boste plačevali vse življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Zavarovanca, ki se pozno vključi v dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čaka pribitek na premijo. In ta znaša tri odstotke za vsako polno leto nezavarovanosti od 1. januarja 2006.

Žurnal24 v članku omenja primer bralca, ki pravi, da mu je zavarovalnica do konca življenja naložila kazen, ker tri leta ni bil dodatno zavarovan. "Za vsako leto neplačevanja so mi za tri odstotke zvišali premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da bom do konca svojega življenja plačeval devet odstotkov več na mesec kot moji prijatelji," besede bralca navaja žurnal24.

Bralec po končanem študiju ni sklenil dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki je sicer prostovoljno. A v Vzajemni glede zaračunavanja pribitka, kot piše žurnal24, pojasnjujejo, da so "dopolnilna zavarovanja oblikovana po načelu medgeneracijske solidarnosti – vzajemnosti med mladimi in starimi (ni razlike v premiji glede na stroške za zdravstvene storitve, temveč je premija enaka ne glede na starost ali zdravstveno stanje). Če se mladi ne bi zavarovali, zavarovalnica ne bi imela dovolj sredstev, da krije stroške zdravstvenih storitev starejšim. Zato je država (zakonodajalec) z zakonom vnesla ta člen, ki na ta način omogoča enako dostopnost do zdravstvenih storitev in zdravil vsem generacijam."

Glede prepozne ureditve dodatnega zdravstvenega zavarovanja pa na Vzajemni za žurnal24 pojasnjujejo, da gre za varovalko, da ne bi nastale zlorabe, ko bi oseba sklenila zavarovanje takrat, ko bi že potrebovala zdravstvene storitve. Osebo, ki sklene dodatno zavarovanje več kot en mesec za tem, ko si je na novo uredila obvezno zdravstveno zavarovanje, namreč doleti trimesečna čakalna doba. V tem času zavarovanec plačuje premijo, a nima kritja za zdravstvene storitve.

Ne spreglejte