Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

UKC Ljubljana gripa

Petek, 25. 1. 2013, 8.47

8 let

Prepoved obiskov v celotnem UKC Ljubljana (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi naraščanja števila bolnikov z akutnimi respiratornimi okužbami in gripo so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) odločili za prepoved obiskov.

Za to so se v Ljubljani odločili, da bi tako preprečili prenos okužb na bolnike, ki se zdravijo v bolnišnici. Kot so sporočili, prepoved obiskov v celotnem UKC velja do nadaljnjega.

Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je v izjavi za javnost pojasnila, da omejitev obiskov začela veljati že prejšnji teden, in sicer na eno zdravo osebo. Ker pa se obiskovalci tega niso držali, so primorani obiske zaostriti.

Število zbolelih se povečuje v vseh starostnih skupinah Obolevnost zaradi akutnih okužb dihal in gripe je namreč v preteklem tednu porasla. Število zbolelih se povečuje v vseh starostnih skupinah, najbolj izrazito pri predšolskih otrocih in osnovnošolcih. Gripa je prisotna v vseh slovenskih regijah, prevladujejo virusi influence A, dodatne virološke analize virusov influence A so pokazale, da je v Sloveniji bistveno več virusa nove oz. pandemske gripe (80 odstotkov), kot podtipa AH3N2 (20 odstotkov).

Hkrati je še vedno močno prisoten respiratorni sincicijski virus, ki najpogostejši povzročitelj okužb dihal pri majhnih otrocih. Pojavljajo se še adenovirusi in rinovirusi ter v manjši meri drugi respiratorni virusi.

Gripa izzveni v roku približno dveh mesecev po izbruhu Mrvičeva je tudi povedala, da bo prepoved obiskov veljala do preklica, dokler bo trajala epidemija. Gripa po njenih besedah izzveni v roku približno dveh mesecev po izbruhu. Respiratorni sincicijski virus pa je bolj nepredvidljiv in lahko traja epidemija do aprila ali pa celo maja, je dejala.

Sicer pa obe okužbi lahko potekata težko in z zapleti, je dejala in dodala, da zaradi zapletov pri gripi smrtnih primerov letos še ni bilo. Pri gripi so zapleti večinoma pljučnice, lahko pride tudi do meningoencefalitisa, pri otrocih pa lahko respiratorni sincicijski virus povzroči bronhiolitis in odpovedi dihanja.

Glavna zaščita proti gripi je cepljenje Glavna zaščita proti gripi je, kot je poudarila, cepljenje. Zato Mrvičeva poziva vse ogrožene skupine - to so predvsem starejši, kronično bolni, majhni otroci in nosečnice -, naj se cepijo, če se še niso, saj je epidemija še vedno na pohodu. Sicer pa kot zaščito svetuje še dobro higiena rok, izogibanje zaprtim prostorom in uporabo zaščitnih sredstev.

Pri osebju v bolnišnicah so podobne omejitve kot pri obiskovalcih. Če so bolni, torej ostanejo doma. Če pa že morajo priti na delo, ker je takšna potreba, potem pa se morajo zaščiti z maskami in rokavicami.

Mrvičeva še ne ve, kakšen bo potek gripe letos, ali bo povzročila težja obolenja ali ne, saj se je epidemija šele začela. Epidemija pa se je začela prej zaradi vremenskih pogojev, ki so ugodni za porast gripe.

Omejitev obiskov velja tudi v ljubljanski porodnišnici V Pediatrični kliniki je lahko ob bolnem otroku prisoten eden od staršev, če je zdrav, so še zapisali v UKC Ljubljana. Omejitev obiskov velja tudi v ljubljanski porodnišnici. Po besedah zdravnice Tanje Premru - Sršen lahko na obisk pride samo zdrav oče, tudi ob porodu je lahko prisoten samo zdrav oče.

Pojasnila je, da nosečnice in novorojenci sodijo v ogroženo skupino, bolezni pa pri njih lahko potekajo težje kot pri ostalih odraslih, ker so pogostejši zapleti. Če pride do zapleta, je pri nosečnicah in novorojenčkih tudi višja smrtnost. zato so v porodnišnici primerno urejeni obiski zaradi varnostni nosečnic in novorojenčkov.

Premru - Sršenova tako naproša vse nosečnice, ki zbolijo z znaki gripe ali respiratornih bolezni, naj se oglasijo pri svojem osebnem zdravniku. Ta bolnik jih bo nato napotil ustreznemu zdravniku. "Če nosečnica, ki kaže znake gripe, vseeno pride v porodnišnico, bomo vseeno poskrbeli, da ne bo prišlo do širjenja okužbe na ostale nosečnice in novorojence," je pojasnila.

Do sedaj so imeli primer nosečnice z gripo, novorojenčka z gripo pa ne. Ker bolna nosečnica ni imela težav z nosečnostjo, so jo napotili na infekcijsko kliniko.

Ne spreglejte