Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
17.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Miro Cerar Zoran Klemenčič Sova

Torek, 23. 8. 2016, 17.51

6 let, 6 mesecev

Premier Cerar še vedno zaupa direktorju Sove Zoranu Klemenčiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Zoran Klemenčič | Foto STA

Foto: STA

Premier Miro Cerar meni, da je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zoran Klemenčič podal izčrpno poročilo glede očitkov v anonimkah. Po preučitvi poročila in opravljenem razgovoru je premier ocenil, da ni razlogov, zaradi katerih ne bi bilo mogoče direktorju Sove zaupati tudi v prihodnje, so zapisali v premierjevem kabinetu.

Predsednik vlade je danes opravil daljši razgovor s Klemenčičem, ki je prejšnji petek premierju poslal poročilo zaradi anonimnih očitkov o korupciji in domnevnem neobvladovanju položaja na Sovi. Direktor Sove je Cerarja očitno prepričal, saj mu je ta izrazil nadaljnje zaupanje.

Cerar: Sova uživa ugled pri drugih državah

Obenem je Cerar poudaril, da je Sova v zadnjem letu bistveno okrepila svoje dejavnosti. Uživa tudi opazen ugled pri drugih državah in uspešno sodeluje s partnerskimi službami številnih držav. Dejavnosti Sove so z vidika države posebej pomembne zlasti v času sodobnih varnostnih groženj, kot so terorizem in množične migracije, ter zapletenih privatizacijskih postopkov, je navedel premier.

Na podlagi akta vlade z dne 1. maja letos je sicer v teku strokovno zastavljena reorganizacija Sove, zaradi česar potrebuje agencija profesionalno ter učinkovito vodstvo, je poudaril. Ob tem pa je opozoril, da so se v preteklosti več let v Sovi uveljavljale nekatere neprofesionalne prakse.

Klemenčič prekinja z nesprejemljivimi praksami Sove

Direktor Sove se mora tako po Cerarjevih navedbah soočati z nepotističnimi, klientelističnimi in nekaterimi drugimi nesprejemljivimi praksami, ki jih je začel prekinjati z uveljavljanjem profesionalnega delovanja. Tako je po premierjevi oceni še posebej pomembno, da direktor Klemenčič nadaljuje svoje delo.

Dejavnosti Sove so z vidika države posebej pomembne zlasti v času sodobnih varnostnih groženj, kot so terorizem in množične migracije, ter zapletenih privatizacijskih postopkov, meni premier Miro Cerar. | Foto: Matej Leskovšek Dejavnosti Sove so z vidika države posebej pomembne zlasti v času sodobnih varnostnih groženj, kot so terorizem in množične migracije, ter zapletenih privatizacijskih postopkov, meni premier Miro Cerar. Foto: Matej Leskovšek

"Neprofesionalno pisanje javnih anonimnih obtožb je v popolnem nasprotju s profesionalnimi načeli obveščevalno-varnostne dejavnosti, ki omogočajo ustrezne kanale za morebitne pritožbe oziroma opozorila na posamezne nepravilnosti ali celo nezakonitosti," je ocenil premier. Hkrati je izpostavil, da ravno tovrstne prakse krnijo ugled oziroma skušajo diskreditirati Sovo, to pa škoduje celotni državi.

Premier pričakuje nadaljevanje reformnih procesov

Tega premier ne bo dopustil, zato od Klemenčiča pričakuje, da bo nadaljeval z zastavljenim reformnim procesom v organizaciji ter zagotovil profesionalno delovanje Sove. Direktorja je prav tako pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov za zagotovitev zaščite integritete izpostavljenih uslužbencev agencije, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Cerar je sestanek zahteval po tistem, ko je od Klemenčiča v petek prejel poročilo, ki ga je zahteval zaradi anonimnih očitkov o korupciji in neobvladovanju položaja na Sovi. Premierju so namreč anonimni zaskrbljeni uslužbenci Sove nedavno posredovali naznanilo suma kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s strani direktorja Sove, ki so ga v začetku julija poslali Komisiji za preprečevanje korupcije.

Ne spreglejte