SiolNET. Novice Slovenija
6,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naš izračun kaže drugače: do poslanca tudi NSi

Predvolilna projekcija: največ glasov za SDS in SLS, sledita SD in LMŠ

6,17

termometer

Evropske volitve
Glede na projekcijo Politica bo na nedeljskih evropskih volitvah slavila skupna lista SDS in SLS pred SD in LMŠ. Foto: Getty Images

Bruseljski portal Politico je pred nedeljskimi volitvami v Evropski parlament objavil nove projekcije volilnih izidov. V Sloveniji bi glede na projekcijo največ glasov dobila skupna lista SDS in SLS (23,59 odstotka), sledi ji SD (16,86 odstotka), nato LMŠ (16,6 odstotka) ter Levica (9,76 odstotka).

Če omenjene glasove, ki jih napoveduje projekcija, prenesemo v poslanske sedeže, bi listi SDS in SLS pripadli trije poslanski mandati, SD in LMŠ dva mandata, Levici pa en evropski poslanec.

Pod parlamentarnim pragom za Evropski parlament bi glede na projekcijo ostale NSi (9,47 odstotka), SNS (8,2 odstotka), DeSUS (7,36 odstotka), SAB (4,17 odstotka) in SMC (1,66 odstotka). Omenjena projekcija temelji na podatkih, da bo volilna udeležba 24,55-odstotna.

Naš izračun kaže drugače: do poslanca tudi NSi

Naš izračun mandatov po d'Hondtovem sistemu kaže drugačno sliko, kot so poročali kolegi s portala Politico. Po našem izračunu bi namreč mandat dobila tudi NSi. Tako bi SDS, SD in LMŠ glede na objavljene odstotke dobile po dva poslanca, Levica in NSi po enega.

Izračun pokaže, da bi tudi SNS lahko dobila enega poslanca. V tem primeru bi enega izgubila LMŠ.

Pol odstotka volivcev že oddalo glas

Po podatkih OVK je včeraj, na prvi dan predčasnega glasovanja, svoj glas oddalo 8.052 volivk in volivcev oziroma 0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na volitvah 2014 je prvi dan predčasno glasovalo 4.855 volivcev oziroma 0,29 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Intervju: Marjan Šarec Novice Anketa Ninamedie: Na volitvah v državni zbor bi slavila LMŠ pred SDS

Mediana: Na prvem mestu SDS in SLS, sledita SD in LMŠ

V soboto objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo je med 8. in 15. majem na vzorcu 732 anketirancev za časnik Delo opravila agencija Mediana, prav tako kaže na zmago skupne liste SDS in SLS, ki bi dobila 12,2 odstotka. Na drugem mestu sledi SD z 11,1 odstotka, tretja je LMŠ z 10,7 odstotka glasov.

Na četrtem mestu je SNS (8,1), sledi NSi (7,3), nato pa Levica (6,4) in DeSUS (3,5). SAB bi dobila 2,6 odstotka glasov, Zeleni Slovenije dva, Zedinjena Slovenija in DOM po 1,4, SMC pa 1,2 odstotka glasov. Sledijo Povežimo se (0,8), Dobra država (0,6), druge stranke pa bi skupaj prejele 0,7 odstotka glasov.

Milan Zver Novice Mediana: pred volitvami najbolje kaže SDS in SLS, podpora vladi pada

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin