Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2014,
16.18

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Boris Štefanec KPK Komisija za preprečevanje korupcije Društvo slovenskih pisateljev

Sreda, 12. 3. 2014, 16.18

6 mesecev, 3 tedne

Predsednik Pahor: Zavrnitev zaradi članstva v stranki bi bila absolutno nesprejemljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Zakon ne prepoveduje opravljanja te funkcije zaradi članstva v stranki. Poleg tega je gospod Štefanec pred podpisom mojega ukaza iz stranke tudi izstopil," je v izjavi zapisal predsednik Borut Pahor.

Borut Pahor je v odzivu članom upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, ki so ga pozvali k odstopu z mesta predsednika države, ker je Borisa Štefaneca imenoval za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), čeprav je vedel za njegovo "strankarsko okuženost", pojasnil, da bi bila zavrnitev njegove primernosti zaradi dejstva, da je ali je bil član stranke, absolutno nesprejemljiva.

Pahor: Z zavrnitvijo bi postavil merilo, ki bi ga lahko kdo prepoznal kot lustracijo "V bistvu bi se torej odločil zavrniti njegovo primernost zaradi (nekdanjega) članstva v stranki, s tem pa bi postavil merilo, ki bi ga lahko kdo prepoznal kot lustracijo. To bi bilo skrajno nevarno, ne samo za ustavnost in zakonitost tega postopka, temveč tudi za odločanje v prihodnjih podobnih primerih," navaja v izjavi, objavljeni na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije.

Pri tem dodaja, da sprejema odgovornost za imenovanje gospoda Štefaneca na položaj predsednika KPK, "nikakor pa nisem pripravljen sprejeti odgovornosti, da njega ali kogarkoli drugega na ta položaj ne bi imenoval zaradi (bivšega) članstva v stranki, če tega pogoja ne zahteva zakon".

Pahor tudi pojasnjuje, da je bil Štefanec po dveh razpisnih krogih edini kandidat, ki ga je predlagala izbirna komisija. "Ker je bil po dveh krogih prepoznan kot edini primeren kandidat za predsednika KPK, o katerem sem odločal lahko, sem na koncu to odločitev sprejel, ter na tiskovni konferenci dejal, da 'ima on in celoten senat vso mojo podporo'," še navaja Pahor.

Ne spreglejte