Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
16.25

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor volilna pravica otrok Karl Erjavec

Četrtek, 13. 11. 2014, 16.25

2 meseca, 4 tedne

Predsednik Pahor za znižanje starostne meje za volilno pravico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik države Borut Pahor je na konferenci ob 25-letnici konvencije o otrokovih pravicah pri glasovanju o političnih pravicah tudi sam dvignil roko za znižanje volilne pravice z 18 na 16 let.

Za več državljanskih vsebin v šole V treh delih razprav so udeleženci med drugim obravnavali participacijo otrok in mladostnikov v izobraževalnem procesu, v okviru katere so med drugim predlagali, da bi tudi v srednješolskih programih uvedli predmet o državljanstvu oziroma več državljanskih vsebin. Prav tako so poudarili pomen udeležbe otrok in mladostnikov v pravnih postopkih, pri čemer so poudarili pomen zagovornika otroka.

Večina bi dala volilno pravico tudi 16-letnikom V razpravi o participaciji otrok in mladostnikov na področju socialnih in političnih pravic je besedo delil predsednik republike Borut Pahor, posvetili pa so se predvsem vprašanju znižanja starostne meje za udeležbo na volitvah z 18 na 16 let. Pri glasovanju se je pokazalo, da je večina udeležencev razprave naklonjena znižanju starostne meje, manjšina temu nasprotuje, nekaj udeležencev pa je ostalo vzdržanih.

"Če ne znanja, imajo mladi vsaj voljo, da bi to državo spremenili" Zagovorniki znižanja starostne meje za volilno pravico so poudarjali, da bi to spodbudilo interes mladih za spremljanje političnih razmer, s tem pa bi se nekoliko povečala tudi udeležba mladih na volitvah. Če ne znanja, imajo mladi vsaj voljo, da bi to državo spremenili na bolje, so dejali nekateri zagovorniki.

"Mladi pri 16 letih pogosto niti ne vedo, kaj želijo" Nasprotniki pa so ob tem opozorili, da mladi pri 16 letih pogosto niti ne vedo, kaj želijo. Prav tako so posvarili pred nevarnostjo selitve političnih bojev na področje šolstva. Številni so se tako strinjali, da gre pri zniževanju starostne meje za kompleksno vprašanje, med drugim so nekateri predlagali eksperiment, da bi starostno mejo znižali le na lokalnih volitvah.

Tudi Pahor je glasoval ZA Pahor je razpravo ocenil kot zrelo in strpno. Kot je dejal, je bil prijetno presenečen nad sposobnostjo argumentiranja stališč. Odločitev ob glasovanju ni zavezujoča, daje pa znamenje o tem pomembnem družbenem vprašanju, je dejal Pahor, ki je tudi sam dvignil roko v podporo predlogu za znižanje starostne meje za volilno pravico.

Erjavec: Ne smemo pozabiti na pravico otrok do igre in rekreacije Mlade je popoldne nagovoril tudi zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovem mnenju je pomembno, da so otrokom in mladostnikom pravice zagotovljene v vseh najvišjih dokumentih. Kot je pojasnil, bo ob letošnji obletnici sprejema konvencije o otrokovih pravicah prihodnji teden izšla tudi knjiga Otrokove pravice v Sloveniji. Po njegovih besedah je pomembno, da otroci in mladostniki na glas in pogumno opozorijo na svoje pravice in predstavijo svoje poglede. Glede vse več aktivnosti in obveznosti, ki jih imajo mladi, pa Erjavec opozarja, da ne smemo pozabiti na njihovo pravico do igre in rekreacije.

Ob koncu današnje celodnevne konference udeleženci razpravljajo še o sklepih, ki pa jih bodo dokončno oblikovali v organizacijski skupini v prihodnje in jih poslali pristojnim.

Ne spreglejte