SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednik Pahor za 25. maj razpisal volitve v Evropski parlament

1

termometer

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal odlok, s katerim je za 25. maj razpisal volitve v Evropski parlament.

Odlok bo v petek objavljen v uradnem listu, Državna volilna komisija pa bo s 24. februarjem lahko začela z vsemi pripravami in postopki, ki so povezani z izvedbo volitev.

Kot je ob podpisu odloka poudaril predsednik, je Evropski parlament edina ustanova, ki izraža neposredno politično voljo Evropejk in Evropejcev. Tretjič bodo svoje predstavnike izbirali tudi državljani Slovenije. Prepričan je, da se bo za osem sedežev, kolikor jih pripada Sloveniji, potegovalo veliko število list kandidatk in kandidatov.

Predsednik je napovedal, da bo v času evropskih volitev, kot vseh drugih volitev, absolutno politično nevtralen in nepristranski v smislu, da ne bo mogoče kakršne koli njegove izjave o evropski sedanjosti ali prihodnosti razumeti v podporo eni ali drugi politično stranki.

V našem interesu, da je Evropska unija živahna in uspešna Bo pa, kot je dejal, iz njegovih političnih stališč, izrečenih bodisi doma ali na srečanjih z drugimi državniki, tako kot že sedaj mogoče razbrati, da je privržen Evropejec in da kot predsednik republike meni, da je v našem nacionalnem interesu, da je Evropska unija zelo živahna in uspešna.

Prepričan je, da bi njen zaton pomenil velike probleme Slovenk in Slovencev, majhnega naroda, ki vidi v Evropski ideji svojo priložnost in ne težavo. Seveda se Evropska unija sooča tudi s težavami, a predstavlja rešitev zanje, ne pa v definiciji njihovo poglobitev, poudarja predsednik.

Kot je dejal, imajo ljudje 25. maja seveda tudi pravico, da ostanejo doma. Imajo pa možnost, je poudaril, da vendarle na nek način odločijo tudi o naši skupni evropski prihodnosti, ki se mu zdi tudi za prihodnost Slovenije zelo pomembna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin