SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsednik Pahor ni pomilostil zdravnice Nade Cesarec

1

termometer

Predsednik države Borut Pahor ni ugodil prošnji za pomilostitev zdravnice Nade Cesarec. Za njegovo presojo so bila odločilna negativna mnenja sodišča, tožilstva in predlog pravosodnega ministrstva.

Pahor je o odločitvi že obvestil ministra za pravosodje Senka Pličaniča, so sporočili iz urada predsednika republike. Brežiška zdravnica Nada Cesarec, ki je bila obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči, bo tako morala v torek začeti prestajati zaporno kazen na Igu.

Višje sodišče v Ljubljani je junija letos potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v Brežicah in Cesarčevo pravnomočno obsodilo na šest mesecev zaporne kazni zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zdravnica je bila na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti istočasno - imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu.

Med dvema nujnima primeroma Ob klicu o poškodovanem delavcu se je odločila in na teren poslala zgolj reševalno vozilo s tehniki, saj je imela sama v ambulanti prav tako nujen primer, je pojasnjevala na sodišču. Poškodovanec je pozneje v bolnišnici umrl. Tožilstvo je Cesarčevi med drugim očitalo še, da je popravila in priredila listine o okoliščinah smrti ponesrečenega delavca, potem ko je izvedela, da bo opravljen interni nadzor o tem primeru, a je bila tega oproščena.

Zdravničin zagovornik je v urad predsednika republike podal prošnjo za pomilostitev. Ob tem je v imenu Cesarčeve prosil tudi, da bi namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar je sodišče zavrnilo. V bran brežiški zdravnici so se postavili njeni kolegi. V Iniciativi zdravnikov so julija predsednika Pahorja pozvali, naj zdravnico pomilosti. Podobno so storili tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum. Zdravniki so prepričani, da je Cesarčeva le žrtev sistema in da je bila v obravnavanem primeru prekomerno obremenjena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin