Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
13.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Borut Pahor pomilostitev

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 13.38

4 leta, 2 meseca

Predsednik Pahor ni pomilostil zdravnice Nade Cesarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik države Borut Pahor ni ugodil prošnji za pomilostitev zdravnice Nade Cesarec. Za njegovo presojo so bila odločilna negativna mnenja sodišča, tožilstva in predlog pravosodnega ministrstva.

Pahor je o odločitvi že obvestil ministra za pravosodje Senka Pličaniča, so sporočili iz urada predsednika republike. Brežiška zdravnica Nada Cesarec, ki je bila obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči, bo tako morala v torek začeti prestajati zaporno kazen na Igu.

Višje sodišče v Ljubljani je junija letos potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča v Brežicah in Cesarčevo pravnomočno obsodilo na šest mesecev zaporne kazni zaradi opustitve zdravniške pomoči. Zdravnica je bila na dan dogodka razporejena na dve delovni mesti istočasno - imela je svojo ambulanto, bila pa je tudi dežurna zdravnica za intervencije na terenu.

Med dvema nujnima primeroma Ob klicu o poškodovanem delavcu se je odločila in na teren poslala zgolj reševalno vozilo s tehniki, saj je imela sama v ambulanti prav tako nujen primer, je pojasnjevala na sodišču. Poškodovanec je pozneje v bolnišnici umrl. Tožilstvo je Cesarčevi med drugim očitalo še, da je popravila in priredila listine o okoliščinah smrti ponesrečenega delavca, potem ko je izvedela, da bo opravljen interni nadzor o tem primeru, a je bila tega oproščena.

Zdravničin zagovornik je v urad predsednika republike podal prošnjo za pomilostitev. Ob tem je v imenu Cesarčeve prosil tudi, da bi namesto zapora opravljala družbeno koristno delo, kar je sodišče zavrnilo. V bran brežiški zdravnici so se postavili njeni kolegi. V Iniciativi zdravnikov so julija predsednika Pahorja pozvali, naj zdravnico pomilosti. Podobno so storili tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum. Zdravniki so prepričani, da je Cesarčeva le žrtev sistema in da je bila v obravnavanem primeru prekomerno obremenjena.

Ne spreglejte